Назад

Полицаи возят по 40 заразени на ден като линейки

13.11.2020 г., с. 4-5

 

Полицаи возят по 40 заразени на ден като линейки

Закриват Координационния център в столицата, болниците в директна връзка със спешните екипи

 

ПОЛИ ПАНТЕВА

Полицаи возят по 40 заразени на ден като линейки. Само за десет дни обслужените от тях пациенти, които са транспортирани до лечебни заведения, са 418. Това обявиха от МВР пред „Телеграф“, като допълниха, че униформени от жандармерия и Специализирани полицейски сили са извършили общо около 400 курса с РЗИ до адреси на заразени.

Миналия понеделник здравният министър обяви, че микробуси на полицията ще помагат в работата на столичната Спешна помощ, като превозват хора със съмнение за коронавирус, както и леки и среднотежки случаи, които не се нуждаят от медицинска помощ. Три дни по-късно ресурс на МВР беше мобилизиран и в подкрепа на Регионалните здравни инспекции. Така освен транспорт на заразени униформените, снабдени с лични предпазни средства, започнаха да обикалят по домовете им, за да връчват предписания за изолация. Оттогава полицаите са поставили под карантина 1500 души. На този фон както Спешна помощ, така и столичните болници признават, че се усеща облекчение на натиска към тях.

Опашки

„В петък и през уикенда имахме огромен натиск и опашки пред болницата, но от няколко дни се усеща облекчение. Особено в последните 24 часа напливът се стопи буквално на 1/3“, заяви по време на брифинг на Министерския съвет директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Думите му потвърди и шефът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев. „Последните 2-3 дни определено има отслабване на натиска. Обажданията също намаляха. Докато през уикенда регистрирахме 500 повиквания на ден и още 350 на нощ, сега те са 420-430 през деня и 280 през нощта“, изтъкна д-р Гелев. По думите му COVID сигналите се увеличават, но намалява броят на хоспитализираните болни. „От последната нощ сме имали 210 COVID повиквания, на фона 320 общо, от които само при 24 се е наложила хоспитализация“, каза още директорът на ЦСМП-София. На свой ред проф. Балтов изтъкна, че още от другата седмица организацията ще премине на съвсем друго ниво, което допълнително ще облекчи лечебните заведения.

Легла

„В момента продължава реорганизацията. В болниците всеки, който е успял да обособи допълнителен етаж или отделение, го пуска в действие. Така от следващата седмица на територията на София трябва да имаме около 3000 легла за среднотежки и тежки случаи и около 400 за интензивно лечение. Благодарни сме, че Столичната община успя да реализира проекта с ДКЦ-та за откриване на кабинети за бързи антигенни тестове, което допълнително ще облекчи лечебните заведения, защото и в момента това, което наблюдаваме в „Пирогов“, е, че повечето от хората, които идват, са без симптоми или с много леки изяви и не се нуждаят от болнично лечение. Те трябва да бъдат изследвани, при наличие на положителен резултат от антигенния тест трябва да се направи PCR за потвърждение, на базата на който лицето да бъде поставено под карантина“, обясни проф. Балтов и допълни, че бързите тестове не са меродавни и не служат за регистрация в Националната информационна система.

Радиостанции

По време на редовния брифинг на здравното министерство вчера стана ясно, че Координационният център в София ще бъде закрит. Той се помещава в двора на Инфекциозната болница и основната му функция беше да насочва линейките къде да карат пациенти с COVID според свободните легла. „Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме, че Координационният център е изиграл своята роля и повече не е необходим - каза шефът на Спешна помощ и допълни: - Когато разговарям с който и да е директор, докато обяви, че има 10 свободни легла, 8 вече са заети още преди линейката да е пристигнала“. По думите на д-р Гелев сега координацията ще се извършва от районната централа, която се намира в сградата на ЦСМП-София. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък изтъкна и друга причина за закриване на Координационния център. По думите му все повече пациенти постъпват в болниците като самонасочили се и пристигат с личен транспорт, което допълнително обезсмисля работата на центъра. „За целта сме раздали на всички лечебни заведения специални радиостанции, настроени на тяхната честота само за тях, с които ще осъществяват бърза връзка с линейките“, обясни министър Ангелов.

 

При поледици местят зеления коридор следобед

По време на брифинга здравният министър коментира и новите мерки, които влязоха в сила от вчера. Най-спорен се оказа зеленият коридор за пазаруване в магазините и аптеките. Според заповедта възрастните хора над 65 г. имат право да посещават търговски обекти само от 8 до 10 ч. сутринта. „Наясно сме, че предстоят дни, в които може да има понижаване на температурите, мъгли, заледявания. Ако това се случи, този прозорец ще бъде изместен следобед от 14 до 16 ч. и ще осигурим отново два часа, в които тези хора да използват зелен коридор само за тях. Ако видим струпване на възрастни хора пред магазините и пред аптеките, ще разширим времето на коридора от два на три часа“, обясни министър Ангелов. По думите му изключения ще се правят в малките населени места, където хранителни продукти се доставят в определен час. „Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната“, посочи още здравният министър.

 

Йорданка Фандъкова

Униформени направиха над 6600 проверки

От началото на месеца полицаите в София са направили 6656 проверки за спазване на карантината. Това отчете кметът Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет. Тя обяви, че всички екипи на общината са включени в следенето за спазването на противоепидемичните мерки. Според Фандъкова в столицата те се спазват от 90% от хората. За последния месец проверките в магазините са 14 300, а издадените актове едва 12. По време на заседанието столичният кмет отчете, че предстои разкриване на още 189 легла за лечение на болни от коронавирус в общинските болници в София, като изтъкна, че продължава и разкриването на COVID зони в ДКЦ-та. Тази седмици такива са разкрити в седем столични поликлиники. „Възложила съм на всички управители на ДКЦ-та в София да подготвят разкриването на COVID зони. Следващата седмица ще има общо 10-11 такива“, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че към момента не се налага въвеждането на нови мерки в столицата.