Назад

Показаха белите тигри Нарцис и Киафа

15.05.2020 г., с. 8

 

Показаха белите тигри Нарцис и Киафа

 

МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Двата бенгалски тигъра Нарцис и Киафа направиха своя дебют пред посетителите в столичния зоопарк, който отвори врати за пръв път от два месеца насам.

Красивите бели животни са едни от най-новите обитатели и станаха истинска сензация за малките посетители. И двете животни са синеоки, а цветът на очите им се дължи на генетична мутация. Те са брат и сестра на възраст 1 г. и 7 м., съобщиха от зоопарка.

Имена

Женската се казва Нарцис и е по-плаха и недоверчива, а мъжкият Киафа е по-смел и социален. Двата бели бенгалски тигъра пристигнаха в Софийския зоопарк на 27 януари от зоопарка Гиор в Унгария.

В бъдеще не се очаква красивата тигрица Нарцис да стане майка и да остави потомство след себе си, тъй като животните няма да бъдат размножавани, защото това е процес, който се контролира. Всички животни от Софийския зоопарк са включени в международна база данни. Специално за големите котки, а и за повечето видове, има ограничение за увеличение на популацията им.

Правила

Разходката в зоопарка се осъществява по нови правила заради пандемията от коронавируса. Пейките и детските площадки са забранени за ползване и затова са оградени с ограничителни ленти.

От зоопарка призоваха посетителите да носят маски и ръкавици и да спазват дистанция от 2,5 метра между отделните групи. Те не бива да пипат парапетите и огражденията на животните. Гостите ще могат да видят обитателите на зоопарка само във външните клетки. Залите „Големи котки, терариум и аквариум" и зала „Гиганти" ще са затворени за посетители до второ нареждане, тъй като не е здравословно животните да дишат изпаренията от дезинфектантите. Другата причина за това решение е да се предотврати струпването на много хора в затворено пространство.

Ново правило за хората, които си позволяват да тъпчат животните със солети и чипс, както и с всякаква друга храна, действа в зоопарка. Всеки посетител, който предлага храна на животните, което е абсолютно забранено, ще бъде незабавно извеждан от зоопарка от охраната.