Назад

Подписка на пациенти защити доц. д-р Аркади Иванов


04.11.2020 г., с. 9

 

Подписка на пациенти защити доц. д-р Аркади Иванов        

Фандъкова отказа да уволни шефа на IV градска

Не е време за оставки, нуждаем се от всеки лекар, подчерта столичният кмет

 

Не е време за емоции и за оставка. В момента се нуждаем от всеки лекар, всяка сестра и санитар. Трябва да се изчистят грешките в системата. Моето мнение е, че доц. Иванов, доказан хирург, не трябва да подава оставка“, аргументира позицията си кметът на София Йорданка Фандъкова. За оставката на шефа на IV градска настоя здравният министър проф. Костадин Ангелов, след като стана ясно, че пациент е чакал в линийка пред болницата над час.

Час и 6 минути е престояла линейката с пациента пред общинската Четвърта градска болница в София и има забавяне от 30 минути до идването на дежурния лекар. Това е показала вътрешната проверка. Всички обяснения на директора доц. д-р Аркади Иванов са на бюрото на кмета на София Йорданка Фандъкова, потвърди тя пред журналисти. „Получих писмените обяснения и с цялата документация от проверката. Свалени са записите от камерите по минути, снети са обяснения от всички участвали в проблема“, каза столичният кмет. Преди два дни бе. направена и петиция в подкрепа на доц. д-р Аркади Иванов.

"Четвърта градска болница има ясно разработен алгоритъм за приемане на пациенти и целият персонал е запознат. Ясно е, че има пропуски при спазване на правилата. Първото забавяне, 30 минути, е до идването на дежурния лекар. Това е сериозно забавяне, коментира столичният кмет. Второто забавяне е заради разговорите между дежурния лекар и неговия началник на отделението, както и със спешния медик. Недопустимо е! Смятам, че в този момент имаме нужда от подреждане на системата. Има нужда от още по-добра организация на работа“, коментира Фандъкова.

Снощи е имала разговор отново със здравния министър, за по-добър алгоритъм при пациенти, които пристигат самостоятелно в болниците, но не са хоспитализация. „Това е един луфт в системата, ако отвън влезе пациент, ще бъде прегледан в изолатора и ако е с COVID-19 и не е за болница, трябва да се обадят на Спешна помощ да го върнат у дома, което би натоварило много Спешна помощ. Разговарях и с директора на ЦСМП-София д-р Гелев и търсим решение“, каза кметът на София.

При 8 места за пациенти с COVID-19 в момента в IV градска на лечение са 14.