Назад

Подменят 15 000 стари печки в София до 2023 г.

17.06.2020 г., с. 2

ПОД ЛУПА

Подменят 15 000 стари печки в София до 2023 г.

Защитени са два европроекта

Имаме финансов ресурс за подмяната на 15 хиляди стари печки до края на 2023 година. Това каза общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева по време на встъпителна пресконференция по представяне на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо горивосекологични алтернативи“.

„Основен приоритет на нашата работа е постоянните действия за подобряване качеството на въздуха. Анализите, които направихме в старта на кампанията, показват, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват с твърди горива. 35% от замърсяването на въздуха - фините прахови частици, се дължат на този вид отопляване. Затова с различни мерки администрацията на Столична община е ангажирана да предостави различни възможности на гражданите на София, за да се подобрява качеството на въздуха в града“, заяви Радева и добави, че общината ще може да подмени и още 5000 печки по програма Lifer.

Два проекта защити екипът на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на възможностите за промяна начина на отопляване на гражданите. Важното е, че общата стойност на проекта е над 44,3 милиона лева. От тях 37 661 лв. е европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, а националното ни финансиране е в рамките на 6641 лв. Този финансов ресурс позволява по настоящия проект да бъдат подменени уредите за отопление на 15 хиляди домакинства. Плюс привлечените средства по втория ни проект Life+ на ЕС за още 5000 уреда“, уточни Радева. Тя обяви, че от вторник започват и срещи с гражданите, в рамките на които ще разясняват задачите, целите и условията на проекта.

„Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа. От вторник в рамките на 55 срещи екипът на Столичната община ще бъде в срещи с гражданите. Първите две места, където ще проведем такива срещи, са в районите „Овча купел“ и „Сердика“, каза още тя.