Назад

Под лупа :Продавачи се канят да пласират стоката от колите си

13.04.2020 г., стр. 2

Продавачи се канят да пласират стоката от колите си

Половин наем за търговците със сергии

Иван Първанов, Северина Димитрова

Търговците на пазарите в София няма да дължат наем, докато сергиите им са затворени, а след като възобновят дейността си, в продължение на три месеца ще плащат по половин наем.

Такова предложение за подпомагане на продавачите ще внесе кметът на столицата Йорданка Фандъкова в общинския съвет.

Пазарите в страната ще работят още само три дни -днес, утре и в сряда, а от Велики четвъртък затварят за неопределено време. Причината е, че броят на посетителите на тържищата е нараснал в пъти в последните дни и осигуряването на нужното разстояние и ред не могат да се гарантират дори и със създадените пропускателни пунктове и еднопосочност на движението.

Вчера пазарите бяха затворени, а от днес до сряда търговците ще получат възможност да отворят, за да продадат продукцията, с която разполагат.

„Вече не може да се разчита на половинчати мерки. Нашите сънародници явно не са узрели за половинчати мерки. Хората, които са си заредили стока, имат три дни да я продадат“, заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Част от търговците реагираха остро на новите мерки. Продавачи от кооперативния пазар във Велико Търново обявиха, че ако им бъде забранено да продават стоката си на определените целта места, ще я натоварят в колите си и ще започнат да я разкарват по кварталите и да я продават амбулантно между блоковете.

Един от продавачите обеща, ако му бъде забранено да продава, да изпрати цялата си продукция от марули, репички, лук и чесън с камион, който да я изсипе пред входа на МС. Друг от търговците пък обяви, че ще остави стоката си на масата с табела, че я дарява на старите и бедните хора, всеки да си взема от нея кой колкото може да носи и колкото иска. Срещу този жест търговецът иска само хората да му запалят по една свещ за здраве в някоя църква. А иначе на този етап от общината нямат готовност за предприемане на някакви мерки. Оттам просто заявиха, че ще спазват „точно и пунктуално“ всяка буквичка и запетайка в министерската наредба.

В община Дупница пък обявиха, че продавачите ще бъдат освободени от наем за определен период от време. Повече от 250 са търговците, които са в различни договорни отношения с общината и с общинските предприятия и могат да се възползват от приспадане на наемите.

Маската на обществени места - задължителна

Освен за забраната за търговия за пазарите от вчера в сила влезе и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която задължава гражданите да носят маски или шалове в закрити или открити обществени места. Това включва транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и други. Заповедта ще е в сила до 26 април включително.