Назад

По пазарите в столицата:Продавачите с маски, възрастните купувачи-не

20.03.2020 г., стр. 5

Продължава дезинфекцията на тържищата, започва редовно миене

Търговците по пазарите в столицата продават стоката си с найлонови ръкавици и медицински маски заради коронавируса. Възрастните купувачи обаче масово се разхождат между сергиите и пазаруват, без да ползват никакви предпазни средства, показа проверка на „Монитор" на няколко тържища.

Повечето от клиентите на Женския пазар вчера бяха пенсионери, които попадат в рисковата за Covid-19 група. Въпреки това голяма част от тях смело опипваха и подбираха зарзавата който купуват, без да са въоръжени с предпазни ръкавици. Същото беше и положението на пазара в „Красно село".

На повечето от сергиите на най-голямото тържище в столицата са поставени табелки за дистанция от метър и половина между хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има указания, че вътре се пуска само по един клиент. Купувачите спокойно се редят на опашки и дори използват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и анализ на мерките срещу коронавируса и последната бройка на заразените.

Търговците на пазара не предлагат на клиентите си дезинфектанти, каквато практика вече въведоха някои от големите вериги за хранителни стоки, както и дори собственици на малки квартални магазинчета.

Продължава регулярната дезинфекция на Женския пазар и на пазар „Димитър Петков", както и на предгаров площад „Ротонда ", които се стопанисват от общинското дружество „Пазари Възраждане", съобщиха от предприятието вчера.

Дезинсекцията на откритите пазарни площадки след приключването на пазарния ден ще се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките.

Дружеството продължава да осигурява нужните предпазни средства - защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на спиртна основа на служителите си и на търговците на двата пазара, става ясно от съобщение на сайта на предприятието.

Със заповед на изпълнителния директор на „Пазари Възраждане" е разпоредено и да се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните пространства, а изчакването да става отвън на дистанция 1,50 м. На дистанция от 1,50 трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.