Назад

По няколко пъти на ден :Проверяват карантинираните във „Филиповци" и „Факултета"

23.04.2020 г., стр. 4

В столичните квартали „Факултета" и „Филиповци" се извършва редовна дезинфекция, а служители на полицията проверяват по няколко пъти на ден адресите на лицата, поставени под карантина, съобщи БНР.

В кварталите бяха създадени контролно-пропускателни пунктове на основните пътни артерии към тях, а влизането и излизането става само по уважителни причини - срещу представяне на служебна бележка и попълнена декларация. Здравни медиатори и полицаи продължават да следят за спазването на противоепидемичните мерки.

След извършени 160 теста миналата седмица, от които 10 проби бяха потвърдени като положителни, Столичната здравна инспекция наложи по-строги карантинни мерки в двата квартала заради повишен риск от разпространение на коронавируса.

Ден след въвеждане на забраната за влизане и излизане от кварталите, жителите на „Факултета" излязоха на мирен протест срещу ограниченията. В момента обаче ситуацията там е спокойна, съобщава кметът на район „Красна поляна" Иван Чакъров. С излизането на първите положителни проби от тестовете за коронавирус жителите си дадоха сметка, че трябва стриктно да спазват наложените мерки, коментира той.

В другия карантиниран квартал „Филиповци" положението също е под контрол, сподели кметът на район „Люлин" инж. Милко Младенов.

С изключение на малко на брой индивидуални случаи хората се отнасят отговорно към наложените мерки, заяви той.