Назад

Плащат за неприети в забавачка в предучилищна възраст

28.08.2020 г.


Родителите и хлапетата трябва да са участвали в класирането

Плащат за неприети в забавачка в предучилищна възраст

Държавата ще дава по 225 лева на месец
 

Компенсации за децата в предучилищна възраст - 4-, 5- и 6-годишните, които не са приети в забавачка, ще предложат от образователното министерство. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев и уточни, че това ще стане със законодателни промени.

225 лева месечно ще получат родителите за неприето дете в предучилищна група. Толкова е била държавната субсидия на дете в последния бюджет, показа проверка на „Монитор“ в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование и РМС №776/2018 г.

„Ако детето не е прието в детска градина по независещи от него причини, родителите ще могат да бъдат компенсирани“, обясни той. За да стане това, те трябва да докажат, че са кандидатствали в общинска градина, но не са били приета. Средства ще има и за децата, които са записани в частни детски градини. За тези, които директно са избрали частни забавачки, обаче няма да има компенсации.

„Осъзнаваме, че проблемът с недостига не може да бъде лесно преодолян и когато говорим за задължителна предучилищна възраст, е

АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ

каза Вълчев. Предвижда се да им бъде изплащана равностойността на сумата, която държавата плаща по принцип за едно дете в детска градина. Той обясни, че идеята е обсъдена с министър-председателя Бойко Борисов и предстоят законодателни промени, които да регламентират мярката.

„Ще бъде свързано с кандидатстване в системата на общинското предучилищно образование. Трябва да се уточни за големите градове какъв е периметърът, защото на едно дете от южните квартали може да му се предложи свободно място в северен квартал, но това не винаги е удобно“, уточни министърът на образованието.

Просветният министър посочи, че има 57 общини с недостиг на места в предучилищната възраст.

„Частните детски градини обаче са алтернатива той да бъде преодолян“, каза Вълчев. По думите му в страната има около 3200 хлапета, които са в частни забавачки.

Зам.-кметът по образование Тодор Чобанов в столицата пък посочи, че в София те са около 3000. Той обясни, че отпуснатите 65 млн. лв. за средства за строеж на нови забавачки също ще помогне да се осигури място за всяко дете в предучилищна възраст. Столичният зам.-кмет обясни, че очакват и промените в нормативните уредби, които

ЩЕ ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СТРОЯТ ЗАБАВАЧКИ И НА ПРИЗЕМНИТЕ ЕТАЖИ.

„Има квартали, в които нови терени няма, няма и да има. Има места, където ще се намерят нови терени, някъде ще се закупят, другаде ще се отчуждят, но има места, особено в центъра на София, където дори и при мобилизацията на финансов ресурс няма терени, които да отговарят за условията на нови обекта“, заяви Чобанов.

Очаква се компенсациите да могат да се прилагат още от началото на следващата календарна година.