Назад

Перник мина на облекчен режим -само през нощта

25.03.2020 г., стр. 7

Перник и още няколко населени места минаха на облекчен воден режим от вчера. Перник, Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец вече ще получават вода през деня - от 6 до 22 часа.

Режимът остава за през нощта - от 22 ч. вечерта до 6 ч. сутринта. Досега тези населени места се снабдяваха с вода от язовир „Студена“ и имаха вода по седем часа в денонощие - от 15 до 22 часа.

Облекченият режим се въведе след пускане в експлоатация на новия водопровод от Мало Бучино до Перник. Оттам Перник черпи 300 литра в секунда и много малко количество от язовир „Студена“.

„Водопроводната връзка между София и Перник ни дава възможност да преминем на по-лек режим. В тази кризисна ситуация това е належащо, за да бъдат спокойни перничани и да спазваме всички превантивни мерки, начертани от Националния кризисен щаб“, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Язовир „Студена“ се пълни с бързи темпове. При една влажна пролет след месец-два може водният режим в Перник да бъде напълно отменен“, прогнозира в ефира на bTV Владимиров