Назад

Перник иска повече вода от яз. „Студена”

04.05.2020 г., стр. 6

Перник иска повече вода, а като количества са същите кубици вода от яз. „Студена" и преди режима. 1,6 млн. кубика вода на месец не им стигат с режим и нещо се случва, каза екоминистьрът Емил Димитров. „За града има достатъчно вода, доставяна и по новия водопровод от София", обясни той в ефира на БНТ. Той припомни, че целта на новото съоръжение е да се спре ползването на вода от язовира, за да може той да се напълни по-бързо. В него сега има 10,5 млн. кубика. Димитров посочи за добър пример в разумното използване на водата град Сливен.

„В Перник харчат много повече вода, отколкото е вписано в документи - каза още екоминистърът. - Проблемът в миньорския град не е в язовира, а изразходването на водата от него. Оказва се, че Перник е плащал едно количество вода на министерството, а е използвано много по-голямо.

"Предполагам, че предишният и сегашният кмет не са знаели. Двама души са знаели за това и те са контролните органи и шефът на ВиК Перник", коментира Димитров. Той определи новия водопровод като много добра придобивка в Перник, защото чудесно работи и дава вода. Имало обаче спорове с хидроинженерите дали трябва да има още един резервоар, за да изравни налягането, или да стане с клапан. „Тръбите в града са стари, но министерството е отпуснало 104 млн. лева да се ремонтират по Оперативна програма „Околна среда". Пари са дадени и за пречиствателната станция, както и за стената на язовира. Проблемът е, че перничани искат вода от София и същото количество от язовира. Миналата година 500 млн. куб. м са минали през перничани и те са платени, но официално министерството не е знаело за това нещо. Очаква се в Перник да получат акт за това, че миналата година е използвано по-голямо количество", поясни Димитров.