Назад

Перфораторите отиват в пенсия


26.02.2021 г., с. 4

 

Телефонът сменя билетчето за рейса

 

ВАЛЕРИ POEB

Столичани вече могат да си купят електронно билетче за градския транспорт през телефона или компютъра си.

Това става след регистрация на страницата sofia.mpass.bg. Оттам може да се купи билет за еднократно пътуване от 1,60 лева. Плащането става с кредитна или дебитна карта или със сметка от самия смартфон, ако има такава. След като купи билетчето, потребителят получава на телефона си QR код. Като се качи в превозното средство, той трябва да доближи кода до валидатора и така електронният билет ще се счита за използван (все едно е перфорирано хартиено билетче). Той ще важи в следващия час и половина, но само в превозното средство, в което е валидиран. Това означава, че пътникът няма да може да слезе и да пътува със същия билет в друг автобус или трамвай.

Условия

Електронният билет ще важи само в деня, в който е купен. Хартиеното билетче ще продължи да съществува и също ще се валидира с баркод. Перфораторите обаче ще останат в историята, разкри директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев при представяне на новата услуга за електронно таксуване. „Хартиен билет със сигурност ще има с QR код и баркод. Нека да мине един транзитен период 5-6 месеца, в който хората да изразходват старите билети, за да може перфораторът да остане в историята", обясни той.

Тикет система

Това е една от стъпките за въвеждането на т.нар. Тикет система за електронно таксуване в градския транспорт, която трябва да заработи от май. Тогава вече ще може да се промени и самият принцип на определяне на цената на билета. Вместо цената да бъде фиксирана 1,60 лева на едно пътуване, независимо от продължителността му, ще има възможност тарифата да зависи от времето на пътуването или изминатото разстояние.

Предвижда се пътуването да може да се плаща и с безконтактна банкова карта. Освен това самата карта за градския транспорт ще може да се презарежда онлайн на сайта на Центъра за градска мобилност.