Назад

Пазят животните в зоопарка от CОVID-19


13.10.2020 г., с. 5

 

Мерки против разпространението на коронавируса

Пазят животните в зоопарка от CОVID-19

Няма зараза в софийския зоокът, прилагат се стриктно изискванията на здравното министерство

Голям интерес към приматите

 

Изключително засилен интерес към ремонтирания сектор на маймуните, отчита Софийският зоопарк през първия уикенд след откриването на новите съоръжения.

В зоокъта обаче посетителите трябва да спазват стриктно правилата, наложени заради COVID-19. Животните могат да се видят във външните им ограждения, защото са затворени всички зали, с изключение на зала Маймуни 2. Това се налага тъй като в сградите няма отделен вход и изход, което означава, че не може да се осигури еднопосочно движение за посетителите, според изискванията на здравното министерство, обясниха от зоокъта пред „Труд".

„При маймуните има три сгради, като сграда 1 и 3 са затворени, обявено е на касите и сградите, тъй като там не можем да изпълним изискванията да има еднопосочно движение. Трябва да се дезинфекцират през определен период от време, трябва да се следи колко души влизат. Работи само зала 2 на маймуните, която е най-голямата, има вход и изход. Самите примати са една от групите животни, които са най-уязвими на COVID-19 и по тази причина е необходимо да подходим с повишено внимание при пускането на посетителите", обясни пред „Труд" екологът Катя Зарева, която е част от екипа в зоопарка.

Тя бе категорична, че няма нито болни животни, нито болни хора в зоокъта. „Науката знае, че животните в плен могат да се разболеят и в тази връзка ние получихме препоръки от Световната асоциация на зоопарковете и аквариумите как да работим с животните в условия на COVID-19. Ние мислим за безопасността им, и тази на персонала и посетителите", обясни Зарева.