Назад

Паркират до 193 коли при метрото на „Васил Левски” от лятото

11.01.2019 г., стр. 7

За пътуващите с подземната железница местата са безплатни, за другите лев на час

До 2 години ще бъде готова електронната система за таксуване

Мария Нинова

Буферният паркинг при метростанция „Васил Левски" ще заработи в началото на август. Това съобщи шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров. Преди време Столичният общински съвет реши да прехвърли стопанисването на паркингите към метрото на ЦГМ. Така дружество ще ремонтира неизползваемото подземно пространство и ще бъдат разкрити 193 паркоместа.

Паркингът ще се използва безплатно във времето, в което подземната железница функционира, от хората, които се возят в метрото. Паркоместата ще бъдат достъпни и за всички останали, но срещу 1 лв. на час.

Обособяването на местата за паркиране ще струва над 2 млн. лв. Фирмата, ремонтираща паркинга, ще започне работа в началото на следващия месец. Предвидено е обновяване на водоснабдяване и канализация, електроинсталации, отопление, вентилация, климатизация, както и саниране на помещенията. Ще бъде изработен план за безопасност, както и за начина на изхвърлянето на строителни отпадъци.

В програмата на ЦГМ за тази година е предвидено и ремонти на други паркинги –подземния до Централна гара, който разполага със 73 места и един надземен в район ,Дадежда".

По повод интереса към останалите четири паркинга в близост до метроспирки, които са на „Джеймс Ваучер", „Цариградско шосе" и „Бели Дунав", Петров заяви, че през седмицата се запълват на 70-80%.

Други 2 млн. лв. пък ще бъдат вложени в реконструкцията на тротоарни настилки.

Към момента е възстановен тротоарът на ул. „Странджа", между булевардите „Тодор Александров" и „Александър Стамболийски". Там предстои поставянето на фуга и антипаркинг колчета. Работи се и по тротоарите на ул. „Братя Миладинови" и „Лайош Кошут".

Предстоят ремонти и по ул. „Самуил", „Лозенец", „Княз Борис Първи".

Директорът на ЦГМ обясни още, че има избран изпълнител, който да изработи електронна система за таксуване в градския транспорт. За изграждането й ЦГМ ще плати 73,2 млн. лв. и още 5,8% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лв. Така общата цена на проекта е 83,2 млн. лв. Договорът за изграждането е 2 години и още 8 години за поддръжка. Новата система се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-удобно валидиране на потребителите в превозните средства. С въвеждането на електронната система всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта.

Транспортните средства пък ще бъдат оборудвани с камери.

400 водачи на електромобили ползвали безплатен гараж

400 водачи на електромобили са се възползвали от стикерите за безплатно паркиране на синя и зелена зона, съобщи директорът на ЦГМ Христиан Петров. „Към момента имаме пълна готовност за издаване на стикери за безплатно паркиране на електромобили в двете зони. По последни данни над 400 автомобила са заявили за такъв стикер", каза Петров и съобщи, че в момента стартира процедура на Столична община за поставяне на зелени станции в буферните паркинги.