Назад

Паркинг за 600 коли и автогара на метрото при Симеоновския лифт

МАРИЯ НИНОВА

На бъдещата метространция при Симеоновски лифт се проучва възможността да бъдат изградени паркинг и автогара. Това става ясно от внесен доклад в Столичния общински съвет (СОС) от главния архитект Здравко Здравков за промяна на действащи подробни устройствени планове в града. В момента текат обсъждания по доклада в комисии в общински съвет. Капацитетът на паркинга да е за 500-600 коли, а новата автогара трябва да поеме функциите на сегашната „ЮГ‘, предлага Здравков.

Столичната община има намерение да продължи метрото след „Бизнес парка“ в посока Запад с междинна станция срещу магазин „Декатлон“, оттам трасето да продължи към „Ринг мол“ и „Икеа“ с възможност за подземна връзка към тях.

„Желанието е да се създаде една станция, която да обедини в себе си буферен паркинг за 500-600 автомобила, които още се проучва като техническа възможност.

Разглежда се и възможност за създаване на автогара, коментира главният архитект.

В момента тече строителството на първите два етапа от третия лъч на метрото.

В края на февруари шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев съобщи, че петте станции - „Красно село“, бул. „България“, „Медицински университет“, НДК и бул. „Патриарх Евтимий“, ще бъдат пуснати през май. Сега обаче не е ясно откриването им заради извънредното положение в страната. През лятото бе предвидено и пускането на метростанциите при „Орлов мост“, на театър „Зад канала“ и на бул. „Владимир Вазов“.

Във вторник пък кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че до месец приключва и строителството на метрото в „Овча купел“, с което ще започне изпитанията на влаковете.