Назад

Пак местят райони на първолаци


14.05.2021 г., с. 8

 

Пак местят райони на първолаци

 

Родители на първолаци за пореден път изпаднаха в стрес, след като някои от избраните от тях най-близки училища не съвпаднаха с адресите им. Оказа се, че в столицата е имало ново райониране, за което никой не е уведомил семействата на бъдещите първокласници. Така ще се наложи да запишат детето си в съвсем различно школо. А това е особено стресиращо, ако преди три години те са се преместили на този адрес, точно за да бъдат наблизо до мечтаното училище. Тогава именно това бе изискването на общината.

Заради промяната, направена сега, адресът им, който досега е попадал в района на най-близкото училище, се оказва граничен на този район. И съответно детето остава с минимални шансове да бъде прието там.

"Заради промененото райониране очакваното за нас училище става гранично и автоматично попадаме в в група с по-нисък шанс за прием", казва една от майките. Тя е разбрала това благодарение на електронната система за прием в първи клас, която й е показала, че детето вече е в друг район."Ние сме районирани в циганско училище. А когато трябваше да вземем решение за адрес и уседналост, училището по район беше друго и беше най-близкото до вкъщи. Сега е на половин час ходене", недоумява друга. "Преди две години записахме голямото дете в едно училище, сега излиза, че ще трябва да запишем малкото в съвсем друг район. Това означава, че ще ни е трудно да ги водим навреме, освен ако пак не останат на онлайн обучение", шегува се друга майка.

Доста родители също свидетелстват, че адресът, на който живеят, миналата година е бил в друго училище по район, а тази година училището е много далече от адреса, но попада в общината, към която е причислен. Не е ясно и има ли заповед за новото райониране - поне на сайта на СО не може да бъде видяна такава. Отговорност до този момент за кандидатстването в столичните училища носеше вече освободеният заместник-кмет Тодор Чобанов. Той не отговаря за районирането, но би трябвало да извести училищата за проблема, тъй като кандидатстването започна преди половин месец.