Назад

Падна блокадата на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета"

28.04.2020 г., стр. 5

Майки с деца и спортуващи напълниха парковете

Майки с деца и спортуващи граждани тръгнаха на разходки в 10-те парка на София, които бяха отворени отново вчера. В столицата разходките са позволени на родители с деца до 12 години, за спортуващи и за извеждане на домашни любимци. За децата часовете са от 9:30 до 18:30 по точно определени маршрути.

Влизането става след проверка от служители на общината. На входовете има дезинфектант, раздават се и брошури за правилно поведение в парка. Хората задължително трябва да носят маски, да не се доближават на по-малко от 2.5 метра един от друг. Не трябва да се събират различни семейства с деца. "Ако се справим добре, тогава ще мислим за Витоша и други паркове", коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В Пловдив, Бургас, Русе и Казанлък хората също вече могат да разхождат децата си в парка. Патрули следят стриктно дали се спазват правилата. А в Бургас със заповед на кмета на града пък вече за разходка е достъпна и плажната ивица. Обмислят се и няколко варианта за посещение на Морската градина.

Междувременно вчера противоепидемичните мерки на територията на столичните квартали „Факултета" и „Филиповци" бяха отменени. Това стана ясно от заповед, издадена от директора на РЗИ-София . С нея се изисква кметът на София и вътрешният министър да уведомят всички заинтересовани лица за сведение и изпълнение, което да започне от 00:00 часа на 28 април. На 15 април двата квартала бяха блокирани от полиция и бяха изградени контролни пунктове на точките на вход и изход заради голям брой заразени с коронавирус и масово неспазване на мерките срещу разпространението на заразата. Допускаше се излизане от махалите само с основателна причина.

Жители на София пък осиновяват кучета от приюти, за да бъдат оправдани излизанията на гражданите навън в условията на извънредното положение. През март осиновените животни са 65, а от началото на април досега са 88. Подобен феномен наблюдават от общинското предприятие „Екоравновесие", обясни директорът Веселин Асенов пред БНР.

1800 кучета има към този момент в приютите и ветеринарната клиника в район „Връбница".