Назад

Пада тоталната забрана за разходки на зелено

27.04.2020 г., стр. 2-3

Парковете за семейста с деца от 9,30 до 18,30, за кучета – преди и след

• Важи за малчугани до 12 г. с родители и бременни, пускат и поединично спортуващи

• Алкохолът и сядането на пейка строго забранени

• Регулират движението само по определени алеи, при струпване или хора без маски пак ги затварят

• Борисов възложил такава организация и за планините, в Бургас плажът вече е отворен

Парковете отварят от днес, но при строги правила и определени часови зони. Точно месец и половина след началото на извънредното положение първата и най-желана стъпка към облекчаване на режима - разходки сред природата в града, бе обявена от премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Заповедта на здравния министър ще важи за цялата страна

В София за разходки се отварят 10 парка, кметовете на останалите градове от вчера започнаха също да готвят реда по места.

От понеделник в десетте големи столични парка ще се пускат деца с родителите им, бременни, единично спортуващи и собственици на домашни кучета. Разходките под условие от днес са разрешени в Борисовата градина и Лесопарка, Южния парк, градината около НДК, парк „Гео Милев“, Западния и Северния парк, „Заимов“, парк „Студентски“ и парк „Дружба“. В самия почивен ден обаче площите останаха забранени за граждани.

Как точно ще става организацията, бе демонстрирано в неделя в Южния парк, а Фандъкова провери подготовката. Там пристигна и премиерът.

Предварително са обозначени маршрути, по които семействата с деца да се движат. За всеки от парковете на сайта на общината са подготвени брошури, обясни Фандъкова. Възрастта на децата е до 12 г., площадките остават забранени.

Родителите с деца до тийнейджърска възраст може да ги посещават между 9,30 и 18.30      ч. Става дума за максимум двама възрастни с ковкото деца имат,  както и за бременни жени, съобщи Фандъкова. Това означава, че ако семейството има навършило 13 г. дете, то остава вкъщи или пред входа на парка. Преди 9,30 ч и след 18.30ч в може да влизат хора, които разхождат кучета, и единично спортуващи. „Правилата трябва да се спазват, защото рисковете остават. Умолявам всички да се съобразяват, защото от нас зависи колко ще продължи тази възможност“, каза кметицата. Ако мерките се спазват, общината има готовност да отвори и по-малките паркове в града. За осигуряването на реда ще се грижат 40 служители на аварийната дирекция на общината, доброволци, екипи на Общинска полиция и СДВР, вело-и конни патрули, както и охранителни фирми.

„Трудно можеш да обясниш защо с кучето може в парка, а с детето не. Това е тема, която сме разсиквали много“, коментира премиерът Борисов. И помоли хората да спазват дисциплината - „единственото доказано досега, което спира коронавируса“.

„Защото до вчера давахме негативен пример с Гърция, от днес можем да я даваме като позитивен, но те забраниха дори излизането от вкъщи и имат 6 заболели, а ние - 56. А беше обратното. Но преценихме, че този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината, се надяваме, че няма да претоварим болниците. Ако не се спазва, ще бъдат спрени парковете, както пазарите ги спряхме. Така че моля гражданското общество за дисциплина и ред“, каза той.

„Ако видим, че тази мярка работи добре, съм възложил и за планините около градовете също да се подготви подобна организация. С една дума, като имаме претенции, че сме гражданско общество, дициплинирано, мислещо всеки за всеки, за собственото здраве и за това на другите, ето прекрасен момент да го докажем“, отново апелира премиерът.

Отваряне на градските паркове и градини от 27 април обявиха вчера и във Велико Търново и Стара Загора. Там също условията са семействата само да се разхождат по алеите, изведените деца да са до 12 г., хората с кучета и спортуващите да влизат преди 930 и след 18,30 ч. Всеки посетител трябва да носи предпазна маска и шал, да се спазва дистанция. В Търново разходките на кучета остават при досегашния ред - в специално обособените пространства в парковете „Дружба“, „Колю Фичето“ и „Света гора“, преди и след часовите пояси за семействата. Алеите ще се дезинфекцират, общински служители и доброволци ще следят за реда. „Разчитам на вас и на вашата гражданска съвест, велико-търновци“, написа във фейсбук кметът Даниел Панов.

На заседание в понеделник областният кризисен щаб на Варна ще вземе решение кои паркове ще бъдат отворени. Същото се очаква и за Пловдив.

В Бургас пък със сигурност плажът става достъпен за гражданите, обявиха от щаба там. Днес трябва да стане ясно как точно ще се осъществяват разходките в Морската градина.

В същото време Бойко Борисов призна, че няма медицински факти, които да сочат, че трябва да се разхлабят мерките. Срещу смекчаване се обяви и националният щаб. (Виж на 4-а - 5-а стр.) „Няма нито една индикация, която да казва, че имаме моралното право да го правим. Тези, които го говорят, трябва да продължат изречението с: „Не ни пука, че може да умрат хиляди хора“. Примерите са чудовищни, и то в най-гол емите държави. Нашето общество готово ли е, до този момент имаме близо 60 починали? Това е първата ни цел и всички, които имат акъл в света, са казали, че България се справя отлично“, продължи премиерът.

„Това не значи, че карантината ще падне на 13 май или по-рано. Нищо медицински не ни го подсказва дори. Колегите всяка сутрин ме приземяват“, подчерта обаче Борисов. И той като всички политици искал да съобщи хубави новини, но карантината със сигурност ще остане, и то задълго.

Какво може и какво - не, да се прави в парка

„Затова сега правим тези усилия за парковете, евентуално за планините, за да може да придобием по-човешки вид“, продължи Борисов и напомни как в други държави има военно положение, забрана да излизаш от вкъщи - в Албания, Турция, Гърция, Сърбия пишеш есемес на полицията за всяко излизане. „При нас е свободия. Нека да бъдем така и да удържим натиска върху болниците, защото основната ни цел е да запазим медицинския персонал от натиска“, напомни премиерът.

На неделното обучение в Южния парк в София се направи тренировка с полицаи и доброволци къде са уязвимите места, а на всяка алея ще има по един служител

Както навсякъде в станата, в парка са задължителни спазването на поне 2,5 м дистанция и носенето на маски. Децата до 12 г. може да бъдат водени само от членове на семейството. Ще се влиза само от отворените входове, страничните остават затворени. За разходка може да се ползват само обозначените маршрути.

Избягвайте да докосвате повърхности, използвайте дезинфектант и ръкавици. Домашните кучета да са на повод, указват още от столичната община. Навсякъде се забранява събирането на възрастни и деца от различни семейства, ползването на детски и спортни съоръжения, пясъчниците, игрите в група и с общи играчки, сядането на пейки, на тревата и правенето на пикник. Забранена е и употребата на алкохол.

Ако имате температура, кашлица, задух - не ходете. Ако видите, че има много хора в парка, изчакайте, а вътре стойте най-много 2 часа. Изхвърляйте отпадъците си в контейнерите извън парка. Маршрутите за разходка са качени и на www.sofia.bg, и във вайбър групата: Join COVID-19 | Столична община -https://invite.viber.coni/.