Назад

Паякът глобява и извън зоните


05.11.2020 г., с.5

 

Санкцията е от 20 до 200 лева

Паякът глобява и извън зоните

От градска мобилност вече пишат фишове и в отсъствие на водача

 

Служители на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в столицата вече налагат глоби с фиш на неправилно паркирали коли и извън синята и зелената зона.

Досега се поставяха скоби само в зоните, а паяци се пращат да вдигат автомобили по кварталите по изключение или при специални акции. Вече е сформирана обаче специална служба по контрол към ЦГМ, която започва да съставя фишове на автомобили, паркирали в нарушение на Закона за движение по пътищата в целия град.

Функции

Служителите на новото звено ще са въоръжени са таблети. Те ще снимат нарушителите и ще им съставят на място фиш, който ще оставят на колата. Санкцията може да бъде наложена и в отсъствието на шофьора. Размерът на глобата за неправилно паркиране е между 50 и 200 лева, като най-често се съставят фишове до 50 лева.

Нарушителите могат да си платят по банков път към Столична община - сметката е изписана на самия фиш. Другата възможност е да се издължат чрез изи пей или при плащането на местните данъци. На практика новото звено ще изпълнява функции като тези на КАТ. От „Пътна полиция“ обаче не разполагат с достатъчен брой служители, които да следят за неправилно паркиране в цяла София.

Нарушения

В същото време има многобройни сигнали за спрели в нарушение автомобили, които пречат на движението. Санкциите ще са основно за тях. Няма да се глобяват хората, които са паркирали пред блоковете си. Фишове ще се налагат на такива, които са спрели в кръстовище, в автобусна лента, препречили са някой важен път, обясниха от Центъра за градска мобилност пред „Телеграф“. Освен новото звено, глоби на паркиралите в нарушение, ще се продължават да налагат и Общинска полиция, както и Столичният инспекторат.