Назад

Първото Google училище у нас с класни стаи в облака

26.11.2020 г., с. 16

 

Първото Google училище у нас с класни стаи в облака

В езиковата гимназия „Иван Вазов" в Пловдив над 30 учители са сертифицирани обучители от 1-во и 2-ро ниво

Дистанционното учене не е само онлайн говорене. То е само 10% от обучението

 

Проектът „ Образование 4.0" на вестник „24 часа" и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии. Като част от инициативата беше популяризирано използването на облачни платформи за обучение и споделяне на ресурси, правене на тестове и оценяването им онлайн и дистанционно, използване на електронен дневник, мултимедийни платформи за учебно съдържание като видеоуроци и други начини за по-ефективен учебен процес.

Ползите и предимствата на дигитализацията се доказаха на практика по време на извънредното положение.

Продължаваме да разказваме за добрите примери при използването на технологиите в българското образование.

 

РУСЛАН ЙОРДАНОВ
 

Руската гимназия в Пловдив, която стана първото референтно Google училище в Югоизточна Европа, въведе още 6 класа в последната дума на технологиите.

„Новите паралелки са резултат от разширяването на проекта „1 към 1 по плана ни за иновативно училище", каза за „24 часа" директорката Вихра Ерамян.

Ръководството е предложило родителите, които имат възможност, да закупят устройства Chromebook за своите деца и те приели единодушно, на останалите да бъдат осигурени безплатно от училището. С новите попълнения класовете, работещи с образователните платформи на G Suite, вече са 8.

„Децата работят с новите устройства. Влязохме в ритъм преди преминаването на онлайн обучението заради пандемията”, допълни Ерамян.

Пловдивските учители са оказали помощ и на софийските си колеги и преди дни Втора английска гимназия стана второто референтно училище на технологичния гигант у нас.

Според директорката облачните технологии носят огромни ползи, и то не само за обучението в електронна среда. Благодарение на тях учениците могат да учат от разстояние, без значение къде се намират и по кое време. Те имат постоянен достъп до всички ресурси, както и комуникация с учителите си.

Ерамян посочва, че устройствата са напълно безопасни, ограничен е достъпът до неподходящи сайтове и игри, които разсейват учениците от конкретните задачи.

„Chromebook са много модерни, не уморяват очите и имат редица полезни функционалности. Децата, които работят с тях, са по-улеснени от другите", допълни директорката.

„В модела на Google няма учебници и всяко дете е с персонален компютър. Това е следващият етап на облачните платформи и технологии. Представлява стилизиран хардуер, който е предназначен само за образование", пояснява зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Цялото съдържание е преместено във виртуалното пространство - в личните акаунти на децата. Всяко дете има личен имейл със собственото си име и домейна на училището. Зад този домейн има виртуални класни стаи, домашни, класни работи, учебници и всичко необходимо.

Според Стоянов мнозина бъркат дистанционното обучение с видео-конферентен разговор.

„Много е грешно впечатлението, че дигиталното обучение е в някаква платформа да вдигнем видеоконферентна връзка и да си говорим заедно както в час, само че пред компютъра. Всъщност това е само 10% от цялото обучение", категоричен е той.

Платформата на Google позволява да се развие пълноценен учебен процес. Може да се дават задачи и домашни по имейли, не е нужно да става с видеовръзка. Проектите и задачите децата реализират в групи или поотделно.

„Платформата е различен път да стигнем до крайната цел - да сведем знание до учениците. Но не голо знание, а такова с добавена стойност. По този начин при изнасянето на урока, усвояването му и проверката на знанията учители и ученици внасят голяма добавена стойност", казва учителката по френски език Гергана Стефанова. Тя преподава на осмокласниците, които са в програмите на G Suite.

„Придобиваме допълнително самочувствие и повод за гордост и удовлетворение. Това ни мотивира да опитаме и още нови неща", допълва тя. Според нея един от ключовете за успеха е, че на училищно ниво има ясни указания, единна система и стратегия. В школото непрекъснато се организират вътрешни обучения.

„Усилията се отплащат, когато видиш, че правиш нещо по-добре. В началото се влагат двойно повече сили, но после с всяка крачка става по-лесно", допълва учителката по френски.

В Руската гимназия има един трейнър - това е най-високото ниво на обучител, което Google дава на корифеите в технологиите. Сертифицирани обучители от 1-во и 2-ро ниво са над 30 учители.

„Идеята да работим с облачни платформи е много стара. Проучихме опита на редица училища по света и благодарение на партньорството с водеща компютърна компания. Първата ни стъпка бе да осигурим качествен и бърз интернет навсякъде в училището", разказва директорката. След това ЕГ „Иван Вазов" се възползва и от програмата на общината за дигитализация на образованието, с която купува първите устройства за учениците. Ерамян признава, че сертифицирането на гимназията от страна на Google е било голямо изпитание.

Първо са попълнили солиден формуляр с всички подробности за училището и начина на преподаване. После няколко месеца експертите на технологичния гигант са следили действията на учители и ученици в облака.

„Дори за наша изненада се оказа, че имаме огромна активност в облака. Това стана, тъй като заедно с обучението, внедрихме новите технологии и в административния процес. Буквално скочихме в дълбокото, но напреднахме бързо и сега ни е значително по-лесно и приятно да се работи по този начин", категорична е директорката.

„Получаваме много запитвания дали ще работим и занапред по този модел. Модерните родители, които искат децата им да се развиват с новите технологии, се насочват към нашата гимназия", казва директорката на училището. Според нея привлекателността на гимназия „Иван Вазов", в която учат 1200 ученици, се дължи на няколко неща. Най-важното е грижата, която те полагат за всяко дете.

Директорката казва, че вратата й е отворена за всеки ученик. По същия начин работят и учителите. Друга силна страна открай време е високото ниво на обучение по чужди езици, което не отстъпва и на най-реномираните гимназии в страната. Тази година 36 ученици от Руската се явиха на националната олимпиада по италиански език и спечелиха първите три места.