Назад

Първите жилища за бедни от контейнери готови през юли

10.04.2020 г., стр. 12

Пилотният проект е за 3 сгради в софийския кв. „Факултета", 300 души ще живеят в тях

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Три многофамилни жилищни сгради от морски контейнери с 51 апартамента ще се монтират в квартал „Факултета" по пилотен проект на Столичната община в район „Красна поляна". Монтажът започва през май и ще приключи през юли. В жилищата ще бъдат настанени около 300 души, научи „24 часа".

Идеята за такъв тип социални жилища е на арх. Алехандро Аравена. Първият му проект е реализиран в Чили през 2004 г. Той включва достъпни жилища с новаторски начин на изграждане, който позволява максимален социален ефект при минимална себестойност. Впоследствие социалното строителство става модел в цяла Латинска Америка, а арх. Аравена и студиото му ELEMENTAL получават множество международни награди за идеята си, включително и „Притцкер".

Идеята му е на социално слабите семейства да се предоставя готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства. В Чили социалните домове се строят чрез $7200 държавна субсидия и $300 собствен принос на собственика. Така само за 1 г. стойността на къщите нараства над 2,5 пъти и достига $20 000. А хората, които 6 месеца са събирали първоначалната вноска от $300, по-късно се оказват собственици на имоти за $20 000.

Пилотният проект в софийския ромски квартал включва монтирането на три 3-етажни жилищни сгради.

„Подходът на арх. Аравена да използва архитектурата като инструмент за решаване на ключови социални проблеми ни вдъхнови. За разлика от повечето модерни архитекти той планира сградите си, като разчита на тесен контакт с бъдещите обитатели и предлага специфичен ангажимент от тяхна страна за самоуча-стие, като ги включва в създаването и съхраняването на имотите. Затова всеки един от домовете, които предстои да се монтират в София, е оборудван с най-необходимото стационарно кухненско и санитарно обзавеждане, но и с възможност в бъдеще наемателят да развие жилището според своите нужди, като направи и промени във вътрешното разпределение.

В последното десетилетие мнозина архитекти споделят своя опит и подкрепят инициативи за решаването на проблема с липсата на жилища на достъпни цени. Това беше й мотивът да търсим креативно решение за подобряване на социалната среда във „Факултета", обясни пред „24 часа" главният архитект на София Здравко Здравков. Контейнерите са изработени от специална стомана, която корозира само на повърхността. Така конструкцията остава устойчива с десетилетия.

„Освен това, използвайки употребявани контейнери, щадим природата. По-малко въглероден диоксид, по-малко енергия. Така ние като архитекти даваме втори живот за контейнерите, удължаваме жизнения им цикъл и даваме своя малък принос за кръговата икономика. В момента хиляди контейнери са складирани в пристанищата на Антверпен, Ротердам, Хамбург и др. Като всяка модулна технология и тук строителните работи в 70-90% се извършват в заводски условия.

Това, от една страна, ни прави независими от природата, а от друга - значително намалява шумовото и праховото замърсяване на строителната площадка. В резултат постигаме по-ниска цена и по-кратки срокове за реализация", разказа авторът на проекта в „Красна поляна" арх. Румен Първанов.

Сградите ще могат да се разглобяват при отпаднала необходимост, може да бъдат и цялостно или частично преместени на друго място.

Във „Факултета" те ще се поставят на общински имот от 3460 кв.м, а разгърнатата застроена площ ще е 3350 кв. м.

В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартаменти. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо в новия миниквартал ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

„Всеки апартамент е с готова модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батерии и аксесоари. Ще са налични и съответните инсталации, за да се монтира кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухненския бокс и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1,2 или 3", обясни арх. Първанов.

Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

„Смятаме, че този елемент на „направи си сам" ще ги ангажира в опазването на жилищата. Идеята за тези социални сгради нидаде главният архитект Здравко Здравков, който осъществи контакт със студио ELEMENTAL", казва арх. Първанов. Оценява като предизвикателство да правиш архитектура, боравейки само с един модул - 40-футов морски контейнер.

„Бяха ни нужни 4-5 г. за придобиване на ноу-хау, ползвайки опит от Холандия, Великобритания, САЩ, Германия. Наред с десетките проекти за нискотарифни хотели, студентски общежития, мотели, училища и детски градини реализирахме и такъв за общежитие за 34 ученици в 153-о спортно училище в „Надежда", бирария в „Младост", селска къща и преносими заведения. Наскоро прочетох и за модулна болница от 20-футови контейнери, което днес е доста актуално", разказа арх. Първанов.