Назад

Училищни автобуси тръгват в София


15.01.2021 г., с.9

 

Първите курсове през февруари

Училищни автобуси тръгват в София

Три месеца те ще обслужват двете най-големи школа в центъра

Возят децата до 4. клас

 

Първите училищни автобуси в София, част от градския транспорт в столицата, ще тръгнат през февруари. Това реши Столичният общински съвет, след като прие пилотна програма за експериментално въвеждане на возилата в центъра на града. Идеята е да облекчи трафика и замърсяването на въздуха.

В програмата е заложено за час сутрин автобусите да возят децата до 4. клас в две от най-големите школа в центъра. Това са 18. СУ „Уилям Гладстон“ и 32. СУ „Свети Климент Охридски“.

Всеки учебен ден два автобуса ще тръгват от 10 ДКЦ на бул. „Александър Стамболийски“, като единият ще се движи по „Константин Величков“, а другият по „Христо Ботев“ и ще спират на съществуващи спирки на градския транспорт.

„Замърсяването на въздуха е проблем в цяла София, но по време на учебната година той е особено сериозен точно около училищата. Много от тях са разположени на големи натоварени улици. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така на практика около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на отрови във въздуха“, се посочва в мотивите за въвеждането на новите возила.

По данни на кметството към момента готовност да използват новата линия имат близо 70 деца и техните родители, което означавало близо 40 автомобила по-малко в района на училищата.

От кметството са водили и множество разговори с директори и учители от двете школа. Според анкета сред родителите над 52% от тях водят децата си с автомобил до училище.