Назад

Първият общински аквапарк в София отваря през юли, вътрешният басейн вече работи

17.06.2020 г., с. 6

Първият общински аквапарк в София отваря през юли, вътрешният басейн вече работи

Фандъкова: Преди години се готвеха да откраднат терена, но защитихме собствеността

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Първият общински миниаквапарк в София ще отвори за посетители през юли, а закритият басейн вече работи.

В първия ден на пускането на съоръжението в парк „Възраждане“ столичният кмет Йорданка Фандъкова разгледа новия комплекс.

Комплекс „Възраждане“ се простира на над 6600 кв. м. В него освен закрит басейн има спа център със сауна парк, релакс зона с атриум, помещения за сухи и мокри масажи, тангенторна вана, солна стая, бистро и миниаквапарк с 5 външни басейна и 8 пързалки. Всички басейни са с минерална вода, която идва от близкия сондаж „Баталова воденица“.

Целият комплекс е напълно готов, но спа центърът все още не е отворен заради противоепидемичните мерки, които все още забраняват тези услуги. За ресторанта тече процедура за избор на наемател и той ще заработи, след като тя приключи.

Заради лошото време и противоепидемичните мерки все още не е отворен и миниаквапаркът, но от „Софийски имоти“ обясниха, че тече подготовка и вероятно той ще заработи през юли.

„Това е един от най-любимите ми проекти. Всички съоръжения са готови отдавна, но за съжаление, заради извънредното положение нямаше как да отворим комплекса. От днес отваряме закрития басейн, а останалата част - когато отпаднат противоепидемичните мерки“, каза столичният кмет.

Освен новия комплекс част от проекта е и разширението на парк „Възраждане“, който вече се простира на 75 дка площ. Това е най-новата градина в столицата, като парк в София не беше изграждан повече от 30 години.

В новата част на парка са засадени над 600 дървета, много храсти, поставени са пейки, някои от тях са във формата на шезлонги, и кошчета. От западната страна на комплекса пък са изградени и чешми за наливане на минерална вода. Те ще се ползват свободно от гражданите веднага щом приключи процедурата от екоминистерството.

„Цялата зона беше приготвена за кражба. След дълги и тежки съдебни битки успяхме да защитим общинската собственост. Преди няколко дни спечелихме и делото за последното късче земя тук, на което сега има заведение“, напомни Фандъкова.

Целият проект за разширение на парка и за комплекса е за 9,5 млн. лв. От тях 5,3 млн. са собствени средства на общинското дружество „Софийски имоти“, а останалите - нисколихвен заем от Фонда за устойчиво градско развитие.

Фандъкова се надява спортните клубове да проявят интерес и да използват закрития басейн за състезания и тренировки. Едно посещениеще струва 9 лв. Децата ще ползват 20% отстъпка, а пенсионерите - 50% до 16 ч. Първите 100 души, които си купят месечна карта за басейна, която струва 126 лв., ще получат 20% намаление. Бонус очаква и първите 100 души, купили 3-месечна карта, която е 340 лв. Те ще получат 30% отстъпка. Едно посещение в аквапарка пък ще струва между 6,50 и 24 лв. в зависимост от възрастта на детето, деня и часа на влизане.

В закрития басейн могат да плуват до 4 души в коридор. На всички посетители ще се мери температурата, уточни шефът на „Софийски имоти“ Димитър Шивачев.

Закритият басейн в комплекс „Възраждане“ вече работи.