Назад

Отварят зоопарка в София, но маймуните още ги няма

14.05.2020 г., с.32

Отварят зоопарка в София, но маймуните още ги няма

Столицата с 20 открити сцени за концерти и спектакли

 

Даринка Илиева

От днес зоопаркът в София отново отваря, след като 2 месеца беше затворен заради извънредното положение у нас.

Децата обаче отново няма да могат да видят любимците си - маймуните, тъй като изграждането на нов сектор на приматите все още не е приключило. Очаква се той да е готов след 3 месеца, отговориха от Столичната община на запитване на „24 часа“.

Иначе маймуните трябваше да влязат в новия си дом в края на 2018 г. Проектантска грешка обаче бави изпълнението. Това наложи изготвянето на нов проект, който вече е готов, увериха от общината.

Иначе в зоологическата градина от днес посетителите ще гледат животните от външните им заграждения. За да няма струпване на хора, залите на големите котки, аквариума, терариума и гигантите остават затворени.

Достъпът до пейките и детските площадки ще бъде ограничен.

На посетителите се препоръчва да ползват лични предпазни средства - маски, ръкавици, дезинфектанти, да спазват поне 2,5 м дистанция и да се придвижват само по алеите. Влизането с домашни любимци, велосипеди и тротинетки в зоопарка е забранено.

Всеки посетител, който храни животните, ще бъде незабавно извеждан от зоопарка от охраната, предупредиха от общината.

Днес отваря и Столичната библиотека заедно с филиалите й. Читателите ще може да посетят заемните, но няма да ползват читалните.

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия – на 19 май.

Столичната община заедно с партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се състоят събития с допустима заетост на местата до 30% от капацитета. На 14 май от 20,30 ч Театър „София“ открива сезона на външната си сцена „Арена“ със спектакъла „Апетит за череши“.

Открити сцени за култура ще са Борисовата градина, парковете „Врана“, Южен, „Заимов“, при Военна академия, Женският пазар, Западната порта, градината при НДК, зоопаркът и др. Ще се разширят и галериите на открито - на две места в Южния парк. Към изложбените пространства ще се добавят и огради на столични училища.