Назад

Отварят забавачки на I етаж в блока

Детска градина с отделен вход

Отварят забавачки на I етаж в блока

Ще бъдат разкрити 180 нови групи

Детски градини вече ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи или новопроектирани сгради.

Разрешава се и строителството на забавачки на терени с по-малка площ и неправилна форма. Това предвиждат промени в Наредбата с изисквания за сградите за образование на Министерството на регионалното развитие, които вече са факт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Терени

„Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков - обясни тя. - В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля", посочи още Фандъкова. При детските градини в блокове и други сгради се гарантират както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата.

Изисквания

Задължително ще бъде спазването на изискванията за осигуряване на защита в случай на пожар на детското заведение спрямо частта от сградата с различен клас на функционална пожарна безопасност, както и осигуряване на защитни зони с възможност за по-етажно преместване на хора при пожар или авария. По думите на столичния кмет, в момента се довършва новата тригодишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще бъдат разкрити над 180 нови групи, а благодарение на промените ще могат и да се увеличат. „Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3-годишна възраст - и да разширим чувствително местата в яслите", коментира тя.