Назад

Отварят пазарите след Великден

16.04.2020 г., стр. 5

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР АНАНИЕВ С НОВА ЗАПОВЕД

Десислава Танева си купи биолютеници и орехи от фермерските щандове

СВЕТЛАНА ТРИФОНОВСКА

Пазарите ще бъдат отворени отново след Великден.

Това става ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Пазарите обаче няма да функционират навръх Великден - в периода от 17 до 19 април. В този период ще могат да функционират само самостоятелни търговски обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари при строго спазване на санитарно-хигиенните и противоепидемични мерки.

Пазарите вчера бяха отворени за два дни, за да може търговците да реализират своята продукция. Пред Женския пазар имаше огромни опашки от хора, дошли да си напазаруват преди празниците.

Новата заповед на министъра дойде след извършените проверки, които показаха, че на тържищата вече се спазват противоепидемичните мерки. Това стана след като Ананиев инспектира Женския пазар и пазара Димитър Петков.

Биофермери

Вчера се проведе и Фермерския пазар пред Министерството на земеделието, откъдето земеделският министър Десислава Танева си накупува лютеници и орехи. Той за първи път отвори щандове откакто са наложени ограниченията със специално разрешение на Столична община. Мерките бяха повече от впечатляващи.

Няколкото щанда бяха поставени зад лента. Имаше охрана на входа и изхода, а движението се извършваше в една посока. Търговците имаха маски и ръкавици, а на входа купувачите можеха да ползват дезинфектант. Клиентите дисциплинирано спазваха дистанцията. На пазара беше дошъл и представител на Швейцарското посолство, което преди три години подаде рамо на организаторите.

Промоции

На масите, които този път не бяха много, имаше предимно биолютеници за 8-10 лв. бурканчето, основно от Югоизточна България, както и фермерски сирена от Северозападна. Някои от млечните продукти бяха на промоция като киселото мляко се продаваше за 3,90 лв. за две кофички. Една от най-атрактивните стоки беше биоореховото масло на цена 30 лв. за 250 гр и 50 лв. за половин кг.

Въпреки високите цени, купувачите, включително и чужденци, редовни клиенти проявиха огромен интерес. Орехите са от Розовата долина, а маслото се прави по старинна френска рецепта. Пред агровемодството можеха да се напазаруват буркани с биотелешко, биокозе, агнешко месо, създърма и кървавица и ребърца и шкембе чорба на цени от 13 до 15 и 17 лв. Производителите са от Дивата ферма и Под Балкана.