Назад

Отварят банята в Банкя за следващото лято

16.07.2019 г., стр. 6

20 млн. лв. за знакови спа проекти в София

Демонстрации с виртуална реалност в балнеоложкия комплекс в „Овча купел"

Минерални басейни във „Възраждане"

ТАНЯ ДАЧЕВА

Столичната община е осигурила 20 млн. лв. през тази година за знакови обекти, чрез които ще се оползотвори минералната вода на София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. С 9 млн. лв. строят първия общински аквапарк във „Възраждане".

С над 8 млн. лв. реставрират банята в Банкя. Ремонтът се поема от пенсионния фонд "Алианц България" срещу правото на строеж на хотел близо до банята, който ще е на фонда 35 г., след което става общински. Затворената от 17г. 100-го-дишна сграда ще се превърне във водещ център на балнеолечението. Ремонтът приключва през май 2020 г., увери кметът на града Рангел Марков. Банята ще запази автентичния си вид. Заедно с реставрацията на лечебните басейни ще бъдат изградени 25-метров плувен басейн и инсталация, за да се отоплява и изстудява сградата с минерална вода.

„По мое настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча Купел" и „Горна Баня". Целта ни е реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност", каза Фандъкова. За банята в „Овча купел" общината е пуснала обществена поръчка за около 3 млн. лв. Там ще бъде открит и научен център за постижения. Проектът за над 29 млн. лв. се финансира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж".

Ще бъдат създадени лаборатория социални иновации, зала за демонстрации с виртуална реалност и др.