Назад

Отсъствията на малчуганите от забавачка ще се извиняват служебно

26.11.2020 г., с. 9

 

Отсъствията на малчуганите от забавачка ще се извиняват служебно

Яслата вече не носи точка за детска градина

Поправката в правилата е внесена от шефа червените съветници в СОС Калоян Паргов

Записването може да се отлага

 

Яслата вече няма да носи точка при кандидатстване за детска градина в София. Това ще гласуват днес на сесия столичните общински съветници.

„След почти 3 години усилия, ще бъде премахната една несправедливост. Занапред децата, които не са намерили място в общинските детски ясли, няма да бъдат ощетявани с 1 точка при кандидатстването им за 1-ва група в детска градина.“ Това обясни пред „Труд“ лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който е член на Комисията по култура, образование, наука и културно многообразие на СОС. По негова инициатива комисията прие да отпадне критерият за бонус точка, ако детето е посещавало ясла. Поправката „Паргов“ ще стане факт след приемането на промени в Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

„Така децата ще имат равен старт, когато кандидатстват за място в общинска детска градина. Дължим равно отношение и еднакви услуги на всички данъкоплатци, категоричен е Паргов.

Хроничният недостиг на места в детски заведения в София е най-голям в яслените групи.

И тази година повече от 5 000 малчугани не намериха място в общинските детски ясли в столицата.

Промените в наредбата за общинските ясли и градини предвижда и възможност за отлагане на записването на приетите малчугани, докато София се намира в оранжева и червена зона на заразени с COVID. Отсъствията на децата по време на пандемията ще се извиняват служебно.