Назад

Отсъствалите заради пандемията се връщат в забавачка без тест

21.08.2020 г., с. 6

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА:

Отсъствалите заради пандемията се връщат в забавачка без тест

 

Няма да се изискват изследвания за децата от столичните детски градини, които по желание на родителите са останали у дома заради пандемията от коронавирус и отново тръгват на градина през септември.

Това съобщи за БНР директорът на дирекция „Образование,, в Столичната община Мария Минчева. Изследвания ще бъдат необходими само за новоприетите деца, които за първи път ще прекрачат прага на детските градини.

„Няма да бъдат задължителни. Единствено задължителен характер има само за деца, които никога до момента не са ходили на детска градина и ясла, т.е. новоприетите деца, само за тях важи това изискване да представят необходимите документи. Останалите деца, които са отсъствали, някои от тях родителите ги задържаха, те не са посещавали още от началото на месец март. За тези деца няма спуснати указания от Министерството на здравеопазването за представяне на такива бележки от личния лекар."

За да имат достъп до яслата или детската градина, досега децата подлежаха на кръвни изследвания и на такива за липсата на паразити, когато не са посещавали детското заведение повече от два месеца. Беше необходима и бележка от личния лекар, която да доказва липсата на контакт със заразно болни. Сега на тези изследвания ще подлежат само приетите през тази пролет деца, увери Мария Минчева.

За останалите деца, които посещават и в момента детска градини, но са отсъствали по някакви причини, тези отсъствия се уважават по служебен път. Директорите в някои от столичните ясли и детски градини обаче към този момент изискват извинителни бележки на децата, които не са ги посещавали.

На 29 август ще се проведе първото текущо класиране за столичните ясли и детски градини за учебната 2020/2021 година.