Назад

Отпускат 15 млн. лв. за нови влакове

08.06.2020 г., с. 2

 

ОТПУСКАТ 15 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИ ВЛАКОВЕ

ТРЕТИЯТ ЛЪЧ НА МЕТРОТО ТРЪГВА ПРЕЗ АВГУСТ

 

ТЕЛЕГРАФ

Първият участък от третия лъч на софийското метро ще бъде пуснат до 31 август.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който провери вчера работата по изграждането на трасето заедно с финансовия министър Владислав Горанов, министъра на транспорта Росен Желязков и кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Отсечката, която тръгва през август, е от „Красно село" до „Хаджи Димитър". След пускането ѝ между двата квартала ще се стига за 12 минути. Премиерът поясни, че са настоявали участъкът да бъде пуснат за 15 август, но първо е трябвало да минат всички тестове и изпитания и именно затова пускането в движение ще стане в края на август.

Новите метростанции са много красиви, много удобни и архитектурно издържани, констатира премиерът. Той остана доволен от декорацията с шевици на пода на станция „Патриарх Евтимий". „Гледайте каква красота. Гледайте шевиците. Браво", каза министър-председателят и добави: „Представете си колко трябва да сте изобретателен, че да се намерят кусури".

Премиерът не пропусна да отбележи, че всеки километър от нашето метро е с близо 200 млн. евро по-евтин от тези в Европа. Той показа и предпазните прегради на новите метростанции. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова съобщи, че такива ще има и на станции „Опълченска" и „Национален стадион „Васил Левски" от първата линия на метрото.

Средства

Докато двамата се возиха в метрото, Фандъкова поиска от премиера държавна помощ за подземната железница. По-късно тя съобщи във фейсбук, че ще бъдат закупени допълнително 10 нови метровлака на "Сименс", като е получила уверението, че Министерство на финансите ще осигури съфинансиране за тях от 15 млн. лв. „Общият бюджет за 10-те нови мотриси е 88 млн. лв. и те ще започнат да пристигат в София през следващата година. Продължават тестовете с първите 20 метровлака "Сименс" по завършения 8-километров участък от третата линия", съобщи Фандъкова. Тя уверява, че продължава работата По 4-те километра през "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна баня". Тестовете с влакове по тях ще започнат другия месец. Вече е стартирала и процедурата за продължение на третата линия - нови 3 км от бул. "Вл. Вазов" до кв. "Левски Г". Така при осигурено финансиране през 2021 г. ще може да започнем строителството им, съобщи още кметицата.