Назад

ОТНОВО ОБСЪЖДАТ ЗАБРАНА НА КАРУЦИТЕ

 

ОТНОВО ОБСЪЖДАТ ЗАБРАНА НА КАРУЦИТЕ

 

Синята зона в София се разширява двойно

 

От 8 септември работното й време се удължава до 20,30 ч, паркирането платено и в неделя

 

ВАЛЕРИ РОЕВ

Обхватът на синята зона в София ще се увеличи над два пъти от 8 септември.

Предложението за разширението й беше подкрепено вчера от комисията по транспорт към Столичния общински съвет. В момента синята зона обхваща около 5000 места в идеалния исторически център на града, където паркирането струва 2 лева на час. Към нея обаче ще бъде присъединена част от зелената зона, 7000 места от която ще „посинеят“. Така местата в синята зона ще станат общо 12 000.

Работното й време пък ще се удължи с един час и в делничните дни паркирането ще бъде платено до 20,30 ч. Освен това синята зона ще работи и в неделя от

10.00до 18,00 ч. В събота пък ще функционира и зелена зона в същия часови диапазон – от 10.00до 18,00 ч.

Решение

Разширението на зоната бе подкрепено с 6 на 5 гласа в комисията по транспорт. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено и от общинския съвет. Новата зона се планира да заработи от 8 септември, като от Центъра за градска мобилност са поели ангажимент до тази дата да са приключили „пребоядисването“ на местата, които от зелената преминават към синята зона и обособяването им със съответните знаци. Живеещите в зоната, които вече имат стикер за локално паркиране, ще могат да го ползват, докато изтече, без да се налага да доплащат. Обхватът на разширената синя зона ще е между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Пенчо Славейков“, „Тотлебен“, „Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“ и ул. „Проф. Милко Бичев“.

Разширена ще бъде и зелената зона. Тя ще се увеличи с 880 в квартал „Иван Вазов“ и още 210 в жк „Яворов“.

Приходи

Очаква се приходите на Центъра за градска мобилност да се увеличат с близо 7,8 млн. лева заради разширението на зоните за платено паркиране.

През септември ще се обсъжда и забраната на движението на каруци в София. Това съобщи председателят на транспортната комисия Карлос Контрера. Такова предложение беше залегнало в доклад на общинския съветник Борис Бонев, който обаче вчера бе отхвърлен от комисията. Според Контрера обаче въпросът за пътните превозни средства, теглени от животни, тепърва предстои да се разглежда, като трябва да се вземе решение как ще се контролира спазването на забраната и какво ще се прави със самите коне.