Назад

Отмениха масовия старт на 3 километра заради пандемията


2.10.2020 г., с. 34

 

Участниците разделят 60 000 лева

2400 ще бягат в маратона на София

Отмениха масовия старт на 3 километра заради пандемията

 

Около 2400 участници се очаква да застанат на старт в 37-ото издание на Софийския маратон, който ще се проведе в неделя.

В класическата дисциплина от 42 километра и 195 метра до момента има записани 360 души, като директорът на надпреварата Даниел Дуков се надява техният брой да се увеличи до 400. Класическата дистанция ще важи за държавно първенство, а тази година и полумаратонът ще има статут на национален шампионат.

Асове

На старт се очаква да застанат трима бегачи с време под 2,10 ч., като най-сериозно е постижението на Дънкан Коеч, който има време от 2,07 ч. Много сериозна обещава да бъде и конкуренцията при жените, където голямата звезда ще бъде японката Харука Ямагучи с лично постижение от 2:26:35 ч.

Общо състезатели от 37 държави ще пристигнат в София. Старт-финалната зона ще бъде пред Националната художествена галерия. Заради изискванията за спазване на противоепидемични мерки организаторите са се постарали да няма събирания на много хора на старта, а освен това тази година е анулиран масовият старт на 3 км.

Маршрут

Трасето ще бъде същото като миналата година, като след старта от жълтите павета бегачите ще се насочат към Лъвов мост, след това обратно по бул. „Мария-Луиза“ към Съдебната палата, за да се върнат на бул. „Дондуков“ и през моста  „Чавдар“ по бул. „Владимир Вазов“. Участниците на 10 и 21 километра ще въртят на ул. „Левски Вековен“ до стадион „Георги Аспарухов“, докато тези на класическата дистанция ще продължават до североизточния вход на града и след това обратно по бул. „Владимир Вазов“. Трасето ще бъде затворено за движение между 8 и 19 часа в деня на състезанието.

Наградният фонд на маратона е 60 000 лева. Бонусите от традиционната в последните години верига, включваща маратоните на Стара Загора и Варна, ще бъдат раздадени след старта в Морската столица на 7 ноември.