Назад

Откриват още 1750 места в забавачки в София


 14.08.2020 г., с. 6

 

След обновяване на сгради в 9 района:

Откриват още 1750 места в забавачки в София

„Манастирски ливади“ с детска градина през 2021 г.

 

1750 места в обновени и нови детски градини в София ще бъдат разкрити до края на годината. Това става ясно от отговор на кмета на града Йорданка Фандъкова на питане на общински съветник. Новите места ще бъдат в забавачки в районите „Нови Искър“, „Красно село“, „Искър“, „Люлин“, „Илинден“, „Лозенец“, „Изгрев“, „Кремиковци“ и „Триадица“, чието обновяване според договорите трябва да приключи до края на 2020 г.

В момента общината изгражда общо 12 сгради на детски градини. Предстои да започне строителство на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи. Догодина се очаква и квартал „Манастирски ливади“ да се сдобие с първа детска градина.

След четирите класирания за предстоящата учебна година аут от забавачките останаха над 6000 деца. „След приключване на четвърто генерално класиране за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи, от директорите ще бъде изискана информация за броя на незаетите места за деца с хронични заболявания и деца със специални образователни потребности. След обобщаването ѝ незаетите места ще бъдат обявени за прием по общия ред в края на август“, се посочва в отговора на Фандъкова.

В края на юли правителството отпусна 50 млн. лева на Столичната община за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. Веднага след това Фандъкова възложи на районните кметове да ускорят работата по намирането на подходящи терени за изграждане на забавачки.

По данни на „Московска“ 33 за последните 10 години са построени над 100 нови сгради на детски градини, с които са се осигурили над 16 000 допълнителни места.