Назад

Откриват "Графа" без Славейкови

29.05.2019 г., стр. 8

Валери Роев

Ремонтираната столична улица „Граф Игнатиев" се открива днес, но без статуите на Петко и Пенчо Славейкови.

Фигурите все още са при реставратор и се очаква да „седнат" отново на пейката си на пл. „Славейков" до месец-два, обясниха от общината. Вчера изтече крайният срок, в който строителите трябваше да отстранят забележките по ремонта на „Графа", площадите „Славейков" и „Гарибалди" и градината на „Св. Седмочисленици". Те са локални пропадания на настилката, места с недостатъчно фугиране, отделни повреди на боята по улични стълбове, дефекти в някои от посадните места за дървета и корекция на тактилни ивици, обясни инж. Тодор Тодоров от строителния надзор.

Санкции

Поправките на недобре свършените работи продължаваха и вчера. В края на деня трябваше, комисия да обобщи всички извършени дейности

и тяхното качество. Днес ще бъде обявено какви са констатациите й и дали на фирмата изпълнител ще бъдат наложени санкции. Техният размер би могъл да достигне до 1 млн. лева, ако се установят нередности, обясни Даниел Евлогиев от дирекция „Транспортна инфраструктура".

Ограничители

След края на ремонта предстои да бъдат поставени елементи на градското обзавеждане. Вече са поръчани новите чугунени колчета -боларди. Те трябва да бъдат готови до около два месеца и след това да бъдат поставени на мястото на прословутите триъгълни ограничители, станали известни като перки на акули.

След уточняване на окончателните архитектурни проекти ще бъдат поставени чешма и два кафе-павилиона в градината на „Св. Седмочисленици". Предстои и поставяне на скари на всички пейки от лят камък на пл. „Славейков".