Назад

Откриха скелет на 7600 години

29.05.2019 г., стр. 14

Останките вероятно са на жена - една от първите софиянки

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Гроб с много добре запазен скелет на около 7600 г. откри екипът на проф. Васил Николов, който проучва останките от неолитното селище в столичния квартал „Слатина".

Откритието е изключително, защото това е едва третият гроб, намиран в селището, което се е простирало на 80 дка. А запазеният скелет ще даде възможност да се направят анализи, които да дадат информация за хората, положили началото на първата европейска цивилизация.

До момента екипът на проф. Николов разкри две големи къщи от 117 и 147 кв. м, както и една от почти 300 кв. м. Знае се, че селището е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции, а в тях са извършвани жертвоприношения.

Сред новооткритите находки са костна лъжица и керамични съдове, части от култови масички и др. Разкопките ще продължат, като от години те се финансират от Столичната община.

„Останките ще ни дадат възможност да научим важна информация за древното ДНК на индивида, който е един от първите софиянци", каза зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.