Назад

Откриха изложба за архитекта на ГЕРЕНА

23.06.2020 г., с. 33

 

Експозицията е до октомври

Откриха изложба за архитекта на ГЕРЕНА

Лазар Парашкеванов участва и с пари

 

Изложба, посветена на създателя на стадиона на „Левски“ - архитект Лазар Парашкеванов (1890-1977), може да бъде разгледана в Регионален исторически музей - София.

Тя е озаглавена „Трима архитекти - юбиляри“ и включва труда и на други двама архитекти - Наум Торбов (1880 - 1952) и Пецо Златев (1905 - 1981).

История

Стадионът, който сега носи името „Виваком арена - Георги Аспарухов“, е третият в историята на Левски. През 1959 г. на клуба е отпуснат терен за строеж на стадион в квартал „Герена“, както и до ден днешен феновете наричат накратко своя дом. През 1960 г. клубът официално започва изграждането му. Проектант и ръководител на строежа е арх. Парашкеванов.

Строителството продължава три години с дарителски средства от привърженици на клуба.

Принос

Архитектът също внася своя доброволен принос в изграждането на съоръжението. Прави го в памет на своя зет Никола Бакалов, загинал млад във Втората световна война. Бакалов е известен юрист за времето си, а освен това е бил и футболист именно на Левски.

Освен „Герена“ сред известните сгради в София, дело на тримата архитекти, са сградите на Националната опера и балет, резиденция „Лозенец“, Софийските хали,сградата на Столичната община на ул. „Московска“ 33, хотел „Хемус“, сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом).

Експозицията може да бъде разгледана до 11 октомври 2020 г.