Назад

Отчитаме си парното сами

24.03.2020 г., стр. 14

ТАНЯ КИРКОВА

Потребителите на парно и топла вода, които са на месечен отчет, трябва сами да засекат показателите на топломерите си за март.

Това съобщи фирмата за дялово разпределение с най-голям пазарен дял в страната. Промяна в метода на отчитане се прави заради обявеното извънредно положение заради корона вируса  и с цел да не се влиза в домовете и се предпазят клиентите и инкасаторите от зараза.

Отчет

Поради невъзможността да бъде извършен отчет чрез посещение в 1600 имота в Пловдив , клиентите трябва да засекат данните на уредите си между 27 март и 2 април и да предадат данните от него по телефона или по електронна поща, съобщиха от топлинния счетоводител "Техем".

В София самоотчет за мартенските сметки за парно не се налага, защото всички 250 сгради на месечно отчитане са с дистанционни уреди, казаха от от фирмата за дялово разпределение. В Пловдив клиентите в 217 топлофицирани сгради с реални месечни сметки също не трябва да се притесняват за това как и кога ще бъдат отчетени уредите им за изготвяне на фактурите за отопление и топла вода за месец март 2020 г. Всички тези клиенти са оборудвани с индивидуални разпределители и водомери за топла вода с дистанционно отчитане. Това означава, че както и досега, отчетникът ще отчете данните извън сградата, посредством компютър.

Стъпки

За да бъдат изготвени коректни месечни сметки за месец март за отопление и топла вода в сградите без радиоуреди, които досега е посещавал всеки месец отчетник и е снемал показанията, е необходимо клиентите да направят следните стъпки:

-Да запишат ИТН номера си, който е посочен на фактурата на топлофикационното дружество в горен ляв ъгъл под имената на титуляр на партида.

-След снемане на показанието от даден уред се посочват данните и помещението, където се намира.

-При отчета на показанията на апартаметните водомери за топла вода се записват само черните цифри, които показват кубиците.

-Посочва се номера на водомера, който е изписан върху самия уред.

Голяма част от клиентите в столицата вече са се снабдили с уреди за дистанционен отчет, но част от тях нямат дистанционни водомери. Затова все още тези сгради са с прогнозни месечни сметки. Уредите се отчитат след края на отоплителния сезон и се изготвя годишна изравнителна сметка.

Европейска директива обаче изисква до 2021 г всички нови уреди, които се монтират в топлофицирани сгради, да бъдат с дистанционно отчитане , а до 2027 г и останалите разпределители и водомери да бъдат подменени с радиоуреди.