Назад

От традиционната българска софра до модерните схващания за храненето


05.11.2020 г., с. 13

 

От традиционната българска софра до модерните схващания за храненето

 

Регионалният исторически музей на София представя изложбата “Храни душа, да те слуша. Храненето в София и Софийско”. Тя обхваща периода от кр. на XIX до ср. на XX в. Открива се на 5 ноември, с възможност за разглеждане от 15 до 18 ч. при спазване на противоепидемичните мерки, и ще остане в зала “Временни експозиции”, ет. 2, до 28 март 2021 г.

Изложбата показва хранителните навици и порядки на жителите на столицата. Проследява влиянията и настъпилите промени в тези сфери. Опира се на данни от съвременници, пътешественици и изследователи, за да разкрие реалното положение. Условно временната експозиция е разделена на два периода - от Освобождението на България (1878) до края на XIX в. и от началото на XX в. до 40-те г. Сред засегнатите теми са техники на приготвяне, рецепти, поднасяне на храната. Фактор за осъществяващите се промени е и досегът с различни чужди култури.

Разгледано е храненето, осъществявано в дома. Проследява се пътят от традиционната софра с едно ястие до модерните схващания за многостепенно меню. Направена е възстановка на кухня от 30-те години на XX в. с автентични предмети: електрическа печка, предвестник на съвременния хладилник, оригинални рецепти, онагледени от домакинята със старателни рисунки на ястията.

Поставен е контрапункт с храненето на обществени места. Засвидетелствано е освен пространствено и разделение във финансово отношение. Гостилниците са за хора с по-скромни средства; кафенетата, бирариите, виенските сладкарници и някои ресторанти -за средната класа; ресторантите в изтъкнатите хотели и приемите в Царския дворец събират висшето общество.

Акцент в експозицията е маса, подредена по каноните на организираните в двореца тържествени обеди. Съдовете, приборите, дори листовете с менютата говорят за финеса на отминалата епоха.