Назад

24 000 души гласуваха 'Икар' на Явор Гърдев

02.11.2020 г., с. 27

 

От страни като Зимбабве и Сингапур

24 000 души гласуваха Икар на Явор Гърдев

Йордан Ръсин пребори Бойко Кръстанов и Севар Иванов при мъжете

Марин Янев, Кирил Маричков и Снежина Петрова със специални отличия

 

ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

Постановката „Празникът“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“ спечели „Икар“ за най-добър спектакъл.

Постановката бе определена да вземе приза от зрителско гласуване, в което се включиха над 24 000 българи от всички краища на света, като имаше вот от Зимбабве, Сингапур, Тайланд, разкри шефът на Съюза Христо Мутафчиев.

Награди

Престижните театрални отличния бяха раздадени в Народния театър миналата вечер. В залата нямаше публика, а на сцената на столове с дистанция 1,5 м един от друг, стояха номинираните в различните категории актьори. За водеща мъжка роля бе отличен Йордан Ръсин за ролята на Андрей в постановката „За едно явление от електричеството“ по Чехов в театър „Възраждане“. Той се пребори за приза  със сериозната конкуренция на Бойко Кръстанов („Празникът“) и Севар Иванов („Протретът на Дориан Грей“). За най-добра актриса във водеща женска роля бе определена Елена Димитрова за образите си в „Как е“ по Самюъл Бекет в „Сфумато“. Тя се наложи пред пловдивската прима Ивана Папазова („Слава“) и съименничката си Елена Атанасова („Хаос“ в Театър 199). В категорията „Дебют“ бяха отличени 7-те момичета от спектакъла на Максима Боева „Косвени щети“ в театър „Азарян“, които бяха и единствените номинирани: Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Елена Иванова, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова. С наградата за драматургия си тръгна Боян Папазов за пиесата си „13 преображения“. Певецът Миро и актрисата Койна Русева изпълниха дуетното си парче на сцената на театъра.

Почит

Големият актьор Марин Янев получи от ръцете на своя състудент и приятел Стефан Мавродиев награда „Икар 2020“ за изключителен принос към българския театър в навечерието на Деня на будителите. „За 35 години на тази сцена за пръв път съм с гръб към публиката и салонът е празен. Дано да е и за последен“, пожела си лауреатът в голямата зала на Народния, където нямаше зрители, а присъстващите -номинирани и спонсори, бяха подредени на столове на сцената. „Къде видяхте в мен особени заслуги?! Те са на българския театър, който ме взе в прегръдката си и не ме пусна повече“, каза Марин Янев. Цитирайки любимата фраза на проф. Крикор Азарян -„Да ти взема болката“, актьорът продължи: „Това, което днес лекарите вършат, и ние се опитваме - да лекуваме душите на хората. Дано никога не ни напуска радостта от аплаузите, която ни напомня, че все още има смисъл“.

Бяха присъдени и няколко специални награди. Снежина Петрова бе отличена за мащабния проект „Медея“, който обединява в общо начинание професионални актьори и деца от малцинствени групи. Във видео обръщението си тя сподели, че е вкъщи, защото е станала жертва на ковид-карантината, и призова: Презаверявайте билетите и ни следвайте!“. Режисьорът Никола Петков бе удостоен с приза „За чест и достойнство“. За изключителен принос към музиката бе почетен Кирил Маричков.

Памет

По традиция бяха отделени няколко минути и за артистите, напуснали този свят в рамките на последната година и няколко месеца. А те, за съжаление, бяха златен отбор: Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Вълчо Камарашев, Васил Димитров, Васил Стойчев, Димитрина Гюрова, Павел Васев, Йосиф Шамли.