Назад

От септември синя зона в София всеки ден, а зелена - и в събота

14.07.2020 г., с.5

 

От септември синя зона в София всеки ден, а зелена - и в събота

 

Даринка Илиева

От септември синята зона за паркиране в София ще работи 7 дни в седмицата, а зелената - и в събота. Това предложение за промени в наредбата за организацията на движението в София одобри транспортната комисия на Столичния общински съвет. Обсъждане ще има и в комисията по местно самоуправление в сряда, след което новите правила трябва да бъдат одобрени от СОС.

Зелената зона да се разшири около пазара „Иван Вазов“ и в горната част на кв. .Яворов“, предвиждат промените. Предлага се синята да работи в събота и в неделя от 10 до 18 ч. Сега тя действа само в събота от 8,30 до 18 ч. Зелената също ще работи в събота от 10 до 18 ч.

7000 паркоместа ще преминат от по-евтината зелена зона, където паркирането струва по 1 лев на час, в по-скъпата синя зона, която е 2 лв. на час. Така тя ще обхване района между булевардите „Сливница“, „Опълченска“, „Скобелев“, „Тотлебен“, „П. Славейков“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и Д Николаев“ и ще има общо 12 хил. паркоместа. Хората с валиден стикер за зелена зона няма да доплащат, ако живеят в район, който премине в синята, обясни шефът на транспортната комисия Карлос Контрера.

Разходите за репатриран автомобил са 105 лв., а за скоба - 40 лв., пише шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Цените на паяка - 60 лв., и на поставена скоба - 30 лв., не са актуализирани от години.

От ГЕРБ отказват промени в цените.

Транспортната комисия отхвърли доклада на Борис Бонев от „Спаси София“, в който бяха част от предложенията на мнозинството, но и забрана за движение на каруци в София, намаляване на служебните паркоместа на институции и др.