Назад

Автомобилни гуми напълниха р. Слатинска


13.04.2021 г., с. 7

 

ОТ РАЙОННАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ОБЕЩАХА ДА ГИ ИЗЧИСТЯТ ДНЕС

Автомобилни гуми напълниха р. Слатинска

 

Река Слатинска в столичния квартал „Сухата река" осъмна със 75 стари автомобилни гуми във водите си. "Най-вероятно гумите са изхвърлени от някой сервиз или център за смяна на гуми, или от човек, който в мазето си е имал такъв голям брой гуми, което обаче е малко вероятно", коментира Дими Димитров от „Зелено движение" пред БГНЕС. Той отдава честите замърсявания не само там, но и в целия град, на липсата на контрол.

„Това е голям проблем не само защото замърсява водата, но също така гумите се изхвърлят нерегламентирано, после се събират и се горят зимата. София е европейската столица с най-мръсен въздух за дишане и ключова част от решението на проблема е да се изхвърлят регламентирано всички стари гуми", заяви Димитров.

А в столицата са открити 30 площадки, на които излезлите от употреба гуми могат да се изхвърлят. Освен че и сега замърсяват реката, гумите започват да се ронят и щетата върху околната среда става още по-голяма.

„Това са неща, които могат да бъдат проследени, може да бъде открит източникът, може да бъде глобен. Възможно най-бързо гумите трябва да бъдат събрани от общината и Столичния инспекторат", каза още Димитров.

Гумите ще бъдат махнати от реката още днес, обеща районният кмет на „Подуяне" Ева Митова. Изчистването им ще бъде извършено от поддържащата фирма.