Назад

От „Хаджи Димитър" до „Красно село" се пътува вече за 12 минути

27.08.2020 г., с. 2
 

От „Хаджи Димитър" до „Красно село" се пътува вече за 12 минути

Третата метролиния ще минава и през Слатина

В началото на 2021 година влаковете ще стигат и до Горна баня, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова
 

Съвсем скоро „Метрополитен" пуска нова обществена поръчка за избор на изпълнител на метрото от Военна академия през „Слатина" до „Цариградско шосе". Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи новината при откриването на участъка от третата метролиния и уточни, че вече е подписала писмо до „Метрополитен", с което се гарантира финансиране за разширяването на третата метролиния на София. В момента върви обществена поръчка за избор на изпълнител за удължаване на третата метролиния от „Хаджи Димитър" до квартал „Левски". Вече са завършили строителните дейности по следващия етап от 4 километра до Околовръстния път при Горна баня, през квартал „Овча купел".

„След изпитанията на влаковете в началото на следващата година ще може и „Овча купел" и „Горна баня" -квартали, които може би са с най-лошото транспортно обслужване към този момент, да могат да се възползват от този удобен транспорт", каза Фандъкова. „София вече има мрежа от метролинии", коментира още тя пред репортерите, които първи имаха възможност да обиколят новото трасе. Точно то е било най-трудната част за строителите заради геоложките условия и Перловска река, отбеляза по време на церемонията директорът на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

„Цялата трета линия, която се състои от 4 етапа и 21 километра, трябва да вози над 210 000 човека, а прогнозният пътникопоток за днешния участък е 60 000 души", припомни инж. Братоев. И емоционално сподели: „В такъв момент се забравят изразходваните нерви. Имам чувството, че по-хубаво от това не може да се направи".

На официалната церемония на спирка „Медицински университет" присъстваха още много общински съветници, транспортният министър Росен Желязков, а кметът Йорданка Фандъкова преряза лентата след водосвет. Първият участък от третата метролиния, който е 8 километра от бул. „Владимир Вазов" до „Красно село", се ползваше през целия ден безплатно, а времето за пътуване между първата и последната станция от новия участък е само 12 минути. „Джи Пи Груп" АД е част от ДЗЗД „Метро Билд Център" и Обединението изпълнява три метростанции в столицата - „Патриарх Евтимий", НДК II и „Медицински университет". „Джи Пи Груп" е главен изпълнител на станция „Патриарх Евтимий" и партньор в изграждането на НДК II.