Назад

От днес маските пак са задължителни на закрито

23.06.2020 г., с. 3

 

От днес маските пак са задължителни на закрито

 

РЗИ тръгва по дискотеките, МВР в градския транспорт

 

Щабът докладва на Борисов, че започват масови проверки и строг контрол

 

Маските отново стават задължителни на закрити обществени места. Новата заповед влиза в сила от днес, а властите започват масови проверки и строг контрол.

Според последното разпореждане с маски трябваше да влизаме само в градския транспорт, аптеките и болниците. Това обаче се променя заради ръста на заболели през последната седмица. Сега всички посетители в магазини, дискотеки, театри и кина ще трябва да носят защитни предпазни средства. Регионалните здравни инспекции ще следят дали тази мярка се спазва и ще налагат санкции. Полицията пък ще следи ситуацията в градския транспорт. Това стана ясно вчера на извънреден брифинг в здравното министерство. Той се проведе след среща на премиера Бойко Борисов със здравния министър Кирил Ананиев, представители на щаба и директори на водещи лечебни заведения.

Среща

По време на срещата на премиера Борисов бе докладвано, че започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Според експертите неспазването на дисциплина от голяма част от хората е довело до пик на болестта. „Не искаме да въвеждаме извънредни и тежки мерки, но ще се наложат промени. Носенето на маски, шлемове или други предпазни средства ще бъде задължително на всички закрити обществени места“, обяви на брифинга в M3 министър Ананиев. Той заяви, че остава в сила и заповедта за спазването на задължителна дистанция от най-малко 1,5 м, както и 50% заетост на местата при различни събития.

Протоколи

„Ако министърът не беше върнал носенето на маски, аз щях да го направя“, заяви на свой ред кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че миналата седмица са направени проверки в 700 превозни средства от градския транспорт дали пътниците носят маски, но били издадени едва 16 акта. „Минималната глоба е 300 лв., затова колегите са избягвали да съставят актове, а предпочитали предупредителни протоколи. Очевидно това не върши работа и затова от утре удвояваме екипите“, заяви Фандъкова.

Сложно

„Ситуацията е сложна, имаме реално увеличаване на броя на случаите“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му, за да се справим със ситуацията, без да претоварим здравната система, каквато беше целта от самото начало, към прословутите три „Д“ трябва да се добави и „К“. .Дисциплина, дистанция, дезинфекция и контрол“, заяви доц. Кунчев.

 

Илюзорен спад на случаите

Илюзорен спад на случаите регистрира Националната информационна система. За денонощието от събота до неделя вечерта лабораториите са доказали едва 33 положителни проби. Извършените изследвания обаче са само 566. По традиция в понеделник се съобщава за най-малко новозаболели, а причината е, че част от лабораториите не работят през уикенда. Най-много случаи са регистрирани в Кюстендил - 14. Те са от блокирания ромски квартал „Изток,,, където до момента има около 60 заразени. Напрежението в махалата обаче ескалира. Кюстендилският квартал бе затворен с КПП-та в края на миналата седмица. Това обаче изнерви част от жителите, които вчера започнаха да плашат с бунтове. Увеличение на случаите има в Сунгурларе, където заразените вече са петима. В Сливен пък доказаха коронавирус при 6-годишно дете.

 

Чакат пробите на деца и персонал от Панагюрище

Изследват 1000 души от столичните забавачки

Масовото тестване в столичните забавачки продължава. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Благодарение на СРЗИ започнахме тестване на голяма група от персонала в детски градини. Между 700 и 1000 души ще бъдат изследвани. До момента 36 са тестваните и за радост няма положителни проби“, каза тя През вчерашния ден са изследвани още 40 души. Междувременно започна и тестването на 70 деца и персонал от детска градина „Пролет“ в Панагюрище. Миналата седмица цяла група от забавачката бе поставена под карантина заради потвърден случай на коронавируса при 4-годишно момиченце. От общината пък съобщиха, че при желание от страна на родителите всяко едно от децата, които посещават не само групата, а цялата детска градина, могат да бъдат тествани по PCR метода, като разходите за цялата процедура ще бъдат поети от общината.