Назад

От днес: 300 лв. глоба за возене без маска в метро и автобус


11.05.2020 г., с.4

От днес: 300 лв. глоба за возене без маска в метро и автобус

Градският транспорт в столицата вече ще се движи според обичайните си разписания, но с намалено работно време вечер

 

Даринка Илиева

Масирани проверки на пътниците в градския транспорт в София за носене на маска започват от днес екипи на полицията и на Центъра за градска мобилност.

Нарушителите, които се возят в метрото, автобуса, тролея или трамвая без маска или шал на лицето, ги грози 300 лв. глоба.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев носенето на маски или друго предпазно средство, с което да бъдат покрити носа и устата, остава задължително за пътниците в градския транспорт.

„Това са съвместни проверки, които ще правим през цялата седмица с полицията. Всеки екип ще стои на една спирка и в даден период от време - например един час – ще проверява пътниците във всяко превозно средство, което спира на съответната спирка. След това екипът ще се премести на друго място. Екипите ще са няколко“, обясни пред „24 часа“ шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

От днес линиите на градския транспорт започват да се движат според обичайното си разписание. Става дума за около 800 - 900 превозни средства, които ще обслужват различните линии, уточни Дилчев.

Остава в сила намаленото работно време вечер на градския транспорт. Метрото и крайградските линии ще се движат до 22,30 ч., а градските - до 22 ч.

Остават обаче закрити автобусните линии № 58, 66, 103, 122, 294, 306 и 505. В столицата не работят и четирите нощни автобусни линии.

От ЦГМ напомнят и че автобусна линия № 63 продължава да не извършва курсове до местността Златните мостове в планината Витоша.