Назад

От 8 до 25% ще поевтинее парното от април

23.03.2020 г., стр. 5

Няма да има промяна в цената на тока до юли

Цените на топлинната енергия ще паднат от 1 април с близо 8 процента до над 25 на сто в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поевтиняване на природния газ с над 40 процента заради променения договор за доставка от "Газпром експорт". При електрическата енергия промяна до 1 юли няма да има. Това предвиждат докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които трябва да започнат да се обсъждат от четвъртък на три заседания.

Според разчетите на КЕВР парното в София трябва да поевтинее най-много - с 25,14 на сто, следва Враца, където се предвижда спадът да е 21,37 процента. С малко над 16 на сто се очаква да намалеят цените на топлофикациите в Бургас, Велико Търново и Разград. С 14,85 на сто се планира да се свали тарифата в Плевен. С 12,09% по-ниски трябва да станат сметките на пловдивчани, а във Варна намалението ще е най-ниско - със 7,84%.

Новите цени на топлофикациите ще отразят не само поевтиняването на природния газ от април, но и лекия спад от януари. Тогава КЕВР свали цената на синьото гориво с нищожните 0,71%, а за април предложението е спад с 40,49 на сто. Това прави намаление с 41,62% спрямо цената на природния газ, при която са изчислени цените на топлинната и електрическа енергия, в сила 1 юли 2019 г.

Енергийният регулатор ще намали и цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите, което би трябвало да се отрази върху крайната цена на тока, но това няма да се случи от 1 април, става ясно от доклада на комисията.

КЕВР засега няма да разглежда осемте заявления на "Булгаргаз" за определяне на цени със задна дата за всеки месец от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г, тъй като намалението на цената на руските доставки влиза със задна дата. Според постигнатото споразумение с "Газпром Екпорт" руската компания трябва да върне над 150 млн. лв. без ДДС на "Булгаргаз". Той пък обяви, че смята да възстанови тези пари на своите клиенти.

След като КЕВР обяви, че не може да определя цени със задна дата, се очаква да се внесат законови предложения за поправка, която да позволи това. Енергийният министър Теменужка Петкова обави пред БНР, че тази седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром".

От "Булгаргаз" и КЕВР засега не обявяват какви са изчисленията за понижаване на цените със задна дата.