Назад

От 4 януари започна прием на документи за винетни стикери


17.12.2020 г., с. 4

 

От 4 януари 

Зелена зона в още два квартала на София

Започна прием на документи за винетни стикери

 

Жителите на столичните квартали „Иван Вазов“ и „Яворов“, където от 4 януари се въвежда зелена зона, вече могат да кандидатстват за винетни стикери за локално паркиране.

Те ще им позволят да паркират пред домовете си срещу годишна такса от 100 лева. Иначе спирането в зоната ще се таксува по лев на час, а престоят ще е разрешен за максимум 4 часа.

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) приема документи за издаване на винетни стикери на живеещите, както онлайн, така и на място, съобщиха от дружеството.

Разширение

С разширението в двата квартала зелената зона ще набъбне с общо 1090 места. В „Иван Вазов“ тя ще обхване района около пазара, ограден от ул. "Бяла черква" и булевардите “П. Ю. Тодоров", "България" и "Петко Каравелов". Там ще се обособят 880 платени паркоместа.

С 220 места пък ще се разшири зоната в район „Слатина“. Те ще обхванат квартал „Яворов“ в частта между румънското посолство, "Цариградско шосе", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов".

Срок

От Центъра за градска мобилност призоваваха гражданите, които желаят да паркират в новите зони, да не чакат последния момент за заявяване на стикер. Условията за издаването му са качени на сайта на дружеството. Част от тях са имотът да се ползва само за жилищни нужди, да е регистриран на съответния адрес и той да съвпада с този, който е и в свидетелството за МПС. Заплащането на винетния стикер става единствено и само след получено одобрение. Плаща се или на място в офис на ЦГМ, или по банков път.