Назад

Освобождават от такси 155 км пътища

28.02.2020 г., стр. 14

Без винетки за селата около София и Варна

Премиерът: "Не си спомням реформа на БСП за 100 години управление"

За 115 километра държавни пътища около София и за 40 километра около Варна няма да се изисква винетка.

Правителството реши да извади тези пътища от приетия преди година списък. „С други 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата“, заяви премиерът Бойко Борисов вчера. Преди това той беше изслушан в парламента за тол системата. „Що се касае до тол системата, що се касае до качеството на пътищата -да в България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление“, заяви Бойко Борисов.

Тол система

„Ако е било лесно, вие да сте въвели тол-системата. И в момента „Хемус“ се строи усилено, „Европа“ се строи усилено, „Струма“ се строи усилено. А що се касае за отговорните лица това да се забави, ще им търсим ежедневна отговорност и те ще отговорят на всички ваши въпроси“, обърна се премиерът Борисов към депутатите от БСП, които настояваха за повече информация какво се случва с въвеждането на тол системата. Премиерът отбеляза, че глобяването се отлага с 27 дни, въпреки това от АПИ са категорични, че тол системата ще стартира на 1 март. До 27 март превозвачите ще пътуват с маршрутни карти, за да могат да се оборудват с GPS системи.

Плащане

„През този период, докато се напасне системата, всички ще плащат, както са плащали досега“, заяви Борисов по повод срещата си с представители на превозвачески фирми късно вечерта в сряда. По думите му бордовите устройства трябва да бъдат осигурени от фирма посредник, която получава 7% от парите от тол таксите. „7%, които превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, е нормалната цена. И затова се разбрахме в рамките на тези проценти да бъдат доставени тези устройства, които са необходими. През този период, докато се напасне системата, всички ще плащат както са плащали досега“, заяви Борисов по повод разговорите, които е водил с превозваческите фирми.

155 км пътища около София и Варна бяха освободени от винетки. Водят се преговори и за други области.