Назад

Осем спасители с необичайна роля в „Лебедово езеро”

03.07.2020 г., с. 31

 

Осем спасители с необичайна роля в „Лебедово езеро”

Аварийната дирекция на София ще охранява балетистите на понтона в Панчарево, но и ще „движи” макетите на лебедите - част от сценографията

 

Даринка Илиева

С малка, необичайна, но важна роля дебютират тази вечер 8 служители на общинската аварийна дирекция в София в „Лебедово езеро“. Спасителите ще „движат“ с две лодки макетите на лебеди в езерото в Панчарево, докато балетът се изпълнява на понтона. С нестандартната „операция“ ги ангажирал шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Общинската аварийна дирекция съдейства на зрителите, следи за спазването на епидемичните мерки на фестивала „Музи на водата“, организиран от Софийската опера и балет. Част от програмата му е и балета „Лебедово езеро“.

По време на балети общинските спасители ще охраняват езерото с лодка, за да гарантират сигурността и на артистите.

„Така при евентуален инцидент имаме възможност за бърза реакция на екипите“, обясни шефът на общинската аварийна дирекция Красимир Димитров.

Иначе общинските спасители оказват помощ при наводнения, пожари и други бедствия на столичани. Например при извънредното положение те бяха на първа линия и в денонощен режим - дезинфекцираха сгради, пазаруваха и доставяше храна на самотни възрастни и на хора под карантина.