Назад

Още 29 паралелки в София ще учат чрез облачни технологии

30.10.2020 г., с.5

Още 29 паралелки в София ще учат чрез облачни технологии

 

Столичната община ще финансира 16 училища, които от втория срок ще използват дигитални технологии в образователния процес. Проектът „Училище в облак“ ще обхване 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици. За обучението на учителите, което стартира през ноември, общината е отпуснала 100 000 лв. по съвместна инициатива с РУО – София, и Център за творческо обучение.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на Втора английска езикова гимназия като първото Google референтно училище в София. Гимназията участва и в проекта за внедряване на образователния дигитален модел 1:1 в 16 столични училища.

„Референтно училище“ е Световна програма на Google за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез дигитални технологии. За да станат част от нея, училищата покриват определени критерии. Втора английска е второто Google референто училище в Централна и Източна Европа, а първото е Езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив.

"В пандемията въвеждането на дигитални умения е не само необходимост, а дори въпрос на оцеляване на образователната система" – каза Фандъкова. Дигитализацията е стратегически приоритет и за работата на общината с гражданите и бизнеса.