Назад

Онлайн кандидатстване за пръв път

20.04.2021 г., с.4

Онлайн кандидатстване за пръв път

11 600 свободни места за първолаци в София

До 28 май електронно се подават заявления в 168 общински училища

 

96 места в 19. СУ, където вече имат класна стая на открито

 

Лилия Ангелова

Около 11 600 са свободните места за първокласници в 168 общински училища в София. Това съобщи пред “Труд” Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование” към Столичната община.

За пръв път тази година приемът е онлайн чрез наградената електронна централизирана система, като ще се кандидатства за неограничен брой училища. Родителите разполагат с повече от месец - до 28 май, за да влязат в нея и да използват профилите, които имат отпреди, когато са кандидатствали за детска градина, за да направят кандидатури за желани от тях школа. При класиране обаче системата ще даде на детето само на едно място, припомни Минчева. Водещ остава принципът на уседналост (виж карето).

Над 12 000 ще са първокласниците през следващата учебна година. Първото класиране ще бъде обявено на 4 юни. След това детето може да участва на второ и трето, ако не е получило място в желаното училище, а такова се е освободило. То не губи текущото място, което има, но трябва задължително да се запише в училището и чак след това да чака ново класиране.

Родителите, които нямат възможност да кандидатстват онлайн за прием, ще могат да потърсят помощ в близкото училище, където ще им съдействат. Системата няма да се прилага за прием в държавни, частни и училища на културното министерство.

В столичното 19. СУ “Елин Пелин”, което има 1050 ученици, очакват първите първокласници, за които имат обявени 96 места, разказа пред “Труд” директорът Клара Арабаджиева. По думите ѝ в района има 500 деца, затова тя се надява новата онлайн система да е достатъчно прецизна и да улеснява родителите.

В училището днес беше открита изнесена класна стая, оборудвана изцяло с материали и съоръжения за хуманитарни науки, както и стрийт фитнес за учениците, който също е с изцяло нови уреди. От кабинета под брезите ще могат да се възползват всички випуски, като часовете на отделните класове ще са по график. За децата има голяма дъска и удобни пейки, като ще могат да се провеждат уроци по природознание, рисуване, домашен бит и техника, разказа Арабаджиева.

 

Проблеми

Системата отчете трафик

Очаква се в следващите дни централизираната система да заработи гладко. В първите часове вчера много родители се оплакаха от проблеми. Голяма част от тях бяха отстранени, а от Общината ги обясниха с факта, че трафикът към сайта на системата е бил огромен, заради обявяването на местата. “В първите дни ще има забавяне на система, която е нова. Засега при нас няма оплаквания от родители. Обявили сме прием в 6 паралелки с 22 свободни места”, обясни пред “Труд” Диян Стаматов, директор на 119. СУ “Академик Михаил Арнаудов”.

 

Данни

Критериите не се променят

Критериите за прием в първи клас остават непроменени. В първа група за класиране попадат децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни 3 и повече години. В нея влизат и тези с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище, независимо от адреса.

Втора група са децата, които живеят в района на училището от 1 до 3 години, а в трета група - до една година. В четвърта група пък попадат тези извън прилежащия район на училището към деня на класирането. Когато децата от една група са повече от обявените места в дадено училище, те се класират по допълнителни критерии, например ако са с увреждания или сираци, ако са осиновени или от многодетни семейства.