Назад

Окончателно: От юни 2022 г. ограничават замърсяващите коли


19.02.2021 г., с. 10

 

Окончателно: От юни 2022 г. ограничават замърсяващите коли

Глобата за нарушение в градовете е до 500 лева

 

Виктория Бочевска

От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсяване на атмосферния въздух. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха в четвъртък промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

В София вече има техническа възможност за въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на града. В началото на месеца зам.-кметът по транспорта на столицата Кристиан Кръстев обясни пред „24 часа“, че по целия градски ринг вече има камери, с които ще могат да се засичат нарушителите. Следва общините да изготвят наредби за въвеждането на такива зони. Кметовете в по-малките градове обаче са скептични как ще се приложи това изискване, тъй като това би затруднило движението.

Според законовите промени всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика. При нарушение на ограниченията за влизане в нискоемисионна зона законът предвижда до 500 лева глоба.

С цел контрол на мерките, ограниченията и забраните кметовете ще могат да използват автоматизирани технически средства и системи, както и такива, които имат достъп до данни от регистри, водени от МВР и транспортното министерство. В зоните с ниски емисии ще може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, например печки на дърва и въглища.